Με ένα κλικ οι τιμές 1.000 προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Τις τιμές λιανικής σε 1.000 βασικά προϊόντα που αποτελούν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» έχουν από χθες τη δυνατότητα να μαθαίνουν οι καταναλωτές μέσα από την εφαρμογή για κινητά e-Καταναλωτής.

Πρόκειται στην ουσία για το νέο Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο όλοι ελπίζουν να είναι πολύ πιο λειτουργικό και εύχρηστο από το προηγούμενο και κυρίως να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε επόμενη φάση η νέα εφαρμογή θα περιλαμβάνει και τις τιμές των καυσίμων, ενώ στα σχέδια του υπουργείου είναι να συγκαταλέγονται και οι τιμές σε εποχικά είδη, όπως για παράδειγμα τα σχολικά.

Η εφαρμογή η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για κινητά που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Android και από την ερχόμενη Δευτέρα και για κινητά με λειτουργικό iOS έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:

• Παρουσίαση μέσης τιμής πώλησης για 1.000 προϊόντα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες: τρόφιμα, βρεφικά είδη, είδη καθαριότητας, είδη προσωπικής φροντίδας, ποτά - αναψυκτικά και είδη για κατοικίδια.

Οι τιμές ανανεώνονται κάθε πρωί, αποτελούν τις τιμές της προηγούμενης ημέρας και προέρχονται από τις εξής αλυσίδες σούπερ μάρκετ: «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», Lidl, My Market, Μασούτης και το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ e-fresh.

Οι αλυσίδες αυτές έχουν μερίδιο στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων πάνω από 80%. Η μέση τιμή πώλησης ενσωματώνει και τις όποιες προσφορές - εκπτωτικά κουπόνια.

Οι τιμές παρέχονται από τις ίδιες τις αλυσίδες και δεν γίνεται τιμοληψία, όπως στο παρελθόν, από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. «Αυτό σηματοδοτεί μία νέα σχέση των εταιρειών με τους καταναλωτές.

Ο ιδιωτικός τομέας πρωτοστατεί στην εμπέδωση της διαφάνειας στις εμπορικές συναλλαγές», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης κατά την παρουσίαση της νέας εφαρμογής, η οποία έγινε στην έδρα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αθηνών (ΟΚΑΑ).

• Η εφαρμογή απεικονίζει και την τοποθεσία των καταστημάτων όπου υπάρχουν οι αναφερόμενες τιμές έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να βρει μια συμφέρουσα τιμή σε ένα σημείο πώλησης που βρίσκεται κοντά του.

Η πληροφορία για την τοποθεσία σε συνδυασμό με την εμφάνιση της διαχρονικής εξέλιξης των τιμών επιτρέπει στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να εντοπίσουν πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές τιμών, κάτι που επεσήμανε χθες τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

• Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα «καλάθι» με τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο και να έχει αμέσως τη σύγκριση των τιμών από αλυσίδα σε αλυσίδα.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα για ειδοποίηση του καταναλωτή από το κινητό του σε περίπτωση μείωσης τιμής κάποιου προϊόντος που έχει συμπεριλάβει στο «καλάθι» του.

• Η εφαρμογή περιέχει επίσης σειρά χρήσιμων πληροφοριών και συγκεκριμένα: όλους τους νόμους αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Καταναλωτή, τα δικαιώματα των καταναλωτών στις διάφορες συναλλαγές τους, ενημερωτικά έντυπα (π.χ. για τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν κάνουν πληρωμές στην Ευρώπη), πληροφορίες για την εναλλακτική επίλυση διαφορών (μέσω διαμεσολαβητή, Συνηγόρου Καταναλωτή κ.ο.κ.).

 

Καθημερινή

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης