Μετατίθενται για το 2024 τα γεωτρύπανα στα Ιωάννινα, γρίφος η εξόρυξη στο Κατάκολο

Χωρίς γεωτρύπανα προβλέπεται να κυλίσει το 2023 στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων αφού η ερευνητική γεώτρηση των Ιωαννίνων που διαχειρίζεται η Energean εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2024.

Το χρονοδιάγραμμα θα καθορίσει η απόφαση για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που κατέθεσε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εταιρεία. Αστάθμητος παράγοντας όμως που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον καθυστερήσεις είναι ασφαλώς οι εκλογικοί κύκλοι τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που επηρεάζουν την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Για την έγκριση της ΑΕΠΟ θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 μήνες, με βάση τους συνήθεις χρόνους αντίστοιχων περιβαλλοντικών εγκρίσεων. Επιπλέον χρόνος όμως θα απαιτηθεί και για την προετοιμασία της εταιρείας και την αναζήτηση γεωτρύπανου, ο οποίος υπολογίζεται από 4 έως 6 μήνες.

Ίσως μάλιστα ο χρόνος αυτός να λειτουργήσει θετικά και στην αναζήτηση διεθνούς εταίρου μετά την αποχώρηση της Ισπανικής Repsol την Άνοιξη του 2021 από την παραχώρηση των Ιωαννίνων στην οποία κατείχε το 60% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης