Μείωση 10.75% στα έσοδα του ΕΦΚΑ στο πρώτο επτάμηνο

Μειωμένα είναι τα έσοδα του ΕΦΚΑ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2020. Τα έσοδα από εισφορές τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών προς το Ταμείο υπολείπονται κατά 733 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σωρευτικά, έχουν εισπραχθεί 7,042 δισ. ευρώ έναντι 7,775 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 7μηνο του προηγούμενου έτους, ήτοι μείωση της τάξης του 9,42%.

Στην πραγματικότητα η μείωση των εσόδων του e-EΦΚΑ είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη, καθώς μετά τις αλλαγές που έγιναν στις εισφορές των μη μισθωτών υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές των εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι μεταξύ των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας είναι και οι παρατάσεις για τις τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020 σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εφάπαξ για τις επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από εργοδοτικές εισφορές, από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Ιουλίου, ανέρχονται σε 5,762 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 697,24 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 7μηνο του προηγούμενου έτους. Μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 10,75%.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης