Μαζικές ρευστοποιήσεις φέρνει το νέο αφρικανικό στέλεχος του κορωνοϊού

Κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς ο φόβος για παράταση της πανδημίας και επιστροφή των σκληρών lockdown μεταδίδεται ταχύτατα.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού με τις 33 μεταλλάξεις που εντοπίστηκε σε χώρες της Αφρικής έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, αφού οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες κατά της Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά και απέναντί του. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, ενώ οι αρχές διεθνώς βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Μετά τη Βρετανία και το Ισραήλ και η Ε.Ε. να ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα σε πτήσεις από χώρες του αφρικανικού νότου. Οι εξεξλίξεις αυτές ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στα χρηματιστήρια και τρέπουν τους επενδυτές σε φυγή. 

Με απώλειες άνω του 3% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κοντά στο 3% κυμαίνεται η πτώση ανά την Ευρώπη. Λίγο μετά τις 11:00 ώρα Ελλάδος ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο DAX στη Φραγκφούρτη υποχωρούν 2,8%. Εντονότερες οι πιέσεις για τον CAC 40 στο Παρίσι, που κινείται στο -3,6%. Παρόμοιο το σκηνικό σε Μιλάνο και Μαδρίτη. 

Οι Ευρωπαίοι πήραν τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων από την Ασία. Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο κατέγραψε πτώση 2,5% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ 2,65%.

Αρνητικό το κλίμα και στο Σίντνεϊ με τον S&P/ASX να υποχωρεί 1,73%. Στο -2,43% ο ινδικός BSE Sensex. Πιο συγκρατημένες ήταν οι απώλειες στη Σανγκάη με τον Σύνθετο Δείκτη στο -0,5%. 

«Η Covid είναι ξανά στο τραπέζι» σχολίασε ο Τακέο Καμάι, επικεφαλής υπηρεσιών της χρηματιστηριακής CLSA στο Τόκιο.

Υπό ισχυρή πίεση βρίσκεται σήμερα και το ευρώ, καθώς οι φόβοι για επιστροφή των lockdown ανά την Ευρώπη ενισχύουν τα σενάρια για παράταση στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.  

Ήδη τα πρακτικά της αποκαλύπτουν, όπως σημειώνει η Capital Economics, ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα έχουμε τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο. Κάτι τέτοιο θα μετέθετε για αργότερα και τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Υπό τις συνθήκες αυτές το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει 6,5 χρόνια, έναντι του ελβετικού, με την ισοτιμία στο 1,044 φράγκα ανά ευρώ. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης