Λεγκρέν: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έπρεπε να γίνει το 2010

Ο φημισμένος οικονομολόγος Φιλίπ Λεγκρέν, από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2014 διετέλεσε επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Είναι αυτός που δηλώνει στην Wall Street Journal: "Η Ελλάδα έπρεπε να είχε λάβει ελάφρυνση του χρέους το 2010, αντί να αναγκαστεί να πληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο, κάτι που δεν έγινε προς όφελος των τραπεζών στη Γερμανία, στη Γαλλία και αλλού".

Ο Λεγκρέν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη μεταθέτει συνεχώς την επίλυση του ελληνικού χρέους "λες και οι νυν διαχειριστές θέλουν να το αφήσουν στους επόμενους".

Η Wall Street Journal στο ίδιο άρθρο σημειώνει πως αν και οι τόκοι που καλείται να καταβάλει η Ελλάδα προς τους δανειστές της είναι χαμηλοί σε ονομαστικούς όρους, ήτοι για δάνεια 142 δισ. ευρώ από τον EFSF η χώρα πληρώνει επιτόκιο μόλις 0,5% πάνω από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς, που σήμερα είναι κοντά στο μηδέν.

Ωστόσο η πραγματική επιβάρυνση είναι υψηλότερη, επειδή ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι αρνητικός (σ.σ. ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1,3% το 2014, κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό επιτόκιο των δανείων του EFSF ξεπερνά το 2%).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης