Κυβερνήσεις και Τράπεζες θα αποκτήσουν ψηφιακά νομίσματα

Τα ψηφιακά νομίσματα κυβερνήσεων ή κεντρικών τραπεζών είναι το επόμενο βήμα, αλλά έρχονται με μια στρέβλωση, επειδή θα συγκεντρώνουν την εξουσία στο κράτος αντί να την διαδίδουν μέσω δικτύων ή να τη δίνουν σε ιδιωτικά μονοπώλια.

Η ιδέα πίσω τους είναι απλή. Αντί να έχετε λογαριασμό σε μια τράπεζα λιανικής, θα το κάνατε απευθείας με μια κεντρική τράπεζα μέσω μιας διεπαφής που μοιάζει με εφαρμογές όπως το Alipay ή το Venmo.

Αντί να γράφετε επιταγές ή να πληρώνετε στο διαδίκτυο με κάρτα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα φθηνά δίκτυα της κεντρικής τράπεζας. Και τα χρήματά σας θα ήταν εγγυημένα από την πλήρη πίστη του κράτους, όχι από μια τράπεζα που μπορεί να σφάλει.

Θέλετε να αγοράσετε μια πίτσα ή να βοηθήσετε έναν αδέκαρο αδελφό; Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με το τηλεφωνικό κέντρο της Citigroup ή να πληρώσετε τα τέλη της Mastercard: η Τράπεζα της Αγγλίας και η Fed είναι στη διάθεσή σας.

TI MΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ BITCOIN

Το Bitcoin έχει μετατραπεί σε μια τάξη περιουσιακών στοιχείων ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων επιμένουν ότι πρέπει  να υπάρχει σε οποιοδήποτε ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Σμήνη ψηφιακών ημερήσιων διαπραγματευτών έχουν καταστεί δύναμη στη Wall Street.

Το PayPal έχει 392 εκατομμύρια χρήστες, ένα σημάδι ότι η Αμερική πλησιάζει τους γίγαντες ψηφιακών πληρωμών της Κίνας. Ωστόσο, όπως εξηγεί ειδική έκθεση, η λιγότερο παρατηρούμενη διαταραχή στα όρια μεταξύ τεχνολογίας και χρηματοδότησης μπορεί να καταλήξει ως η πιο επαναστατική: η δημιουργία κυβερνητικών ψηφιακών νομισμάτων, που συνήθως στοχεύουν στο να επιτρέπουν την κατάθεση κεφαλαίων απευθείας σε μια κεντρική τράπεζα, παρακάμπτοντας τους συμβατικούς δανειστές.

Αυτά τα «govcoins» είναι μια νέα ενσάρκωση των χρημάτων. Υπόσχονται να κάνουν τη χρηματοδότηση καλύτερη, αλλά και να μετατοπίσουν την εξουσία από τα άτομα στο κράτος, να αλλάξουν τη γεωπολιτική και να αλλάξουν τον τρόπο κατανομής του κεφαλαίου. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης