Η φοβερή αύξηση των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται και προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, αλλά και η βεβαιότητα ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση θα γίνουν περισσότερα, αναγκάζει τις εμπορικές τράπεζες -σε συνεργασία με την κυβέρνηση- να προχωρήσουν άμεσα σε ρυθμίσεις - ανάσα για όλους τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους. ταυτόχρον θα αρχίσουν να εισπράττουν χρήματα από δάνεια που είναι αδρανή.
Ένα σοβαρό ζήτημα είναι αν θα υπάρξει για όλα τα δάνεια μέριμνα για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Για παράδειγμα θα είναι τραγικό λάθος (αλλά το συζητούν...), να αφορά μόνο τους ενήμερους οφειλέτες η μείωση των δόσεων μέχρι και το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη. Γιατί όχι τους πάντες;
Επίσης τι είδους παρεμβάσεις θα γίνουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με στόχο "την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού"; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις έχουν τεθεί από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών υπόψη της κυβέρνησης.
Πάντως για να επιτευχθεί μείωση της δόσης στο 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, χρειάζεται ε
πιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής από τα 40 χρόνια που είναι σήμερα έως και τα 99 χρόνια, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί έως και 50% η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου. Εδώ υπάρχουν κι εξετάζονται τα μοντέλα της Αγγλίας και της Ισπανίας. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό ισχύει για τη χρήση του ακινήτου. Στη δεύτερη της Ισπανίας πρόκειται ουσιαστικά για μακροχρόνια μίσθωση (leasing).
Η επιμήκυνση αυτή θα γίνει χωρίς να αυξηθεί το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης, παρά το γεγονός ότι θα πρόκειται για μια νέα σύμβαση.