Κομισιόν: Παράνομη η πώληση του ΟΤΕ στην DT Κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας η συναλλαγή επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίσε παράνομες διαδικασίες κατά την πώληση μετοχών του ΟΤΕ στην DT

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την άποψη ότι η πώληση μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom έγινε κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μ. Μπαρνιέ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Χουντή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι υπηρεσίες της Κομισιόν διεπίστωσαν «σαφείς παραβιάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε: « Πρέπει να σας πω ότι είχαμε δυσκολίες. Διαπιστώσαμε σαφείς παραβιάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας Γι αυτό έχει μείνει το θέμα εκεί που ήταν. Κατανοώ ότι λέτε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία. Είμαι πρόθυμος να συνεχίσω το διάλογο μαζί σας, να υποβάλλω ερωτήσεις και πάλι στις ελληνικές αρχές».
 
Στη δευτερολογία του, ο Επίτροπος γνωστοποίησε ότι η Κομισιόν θέλει να επανακινήσει 150 επενδυτικά σχέδια «με πολύ μεγάλη αυστηρότητα, σοβαρότητα και αντικειμενικότητα». «Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι σε έκτακτες περιστάσεις, δεν μπορεί να μην υπάρξουν και έκτακτες διαδικασίες» συμπλήρωσε.

 

Απαντώντας, ο κ. Χουντής μίλησε για μία παράνομη διαδικασία που έβλαψε τα συμφέροντα της χώρας και ωφέλησε μόνο την Deutsche Telekom, κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη ευνόηση.

 

«Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό ότι αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο εκποιεί κάθε περιουσιακό στοιχείο στους δανειστές, αλλά φροντίζει να τα δίνει σε «προσφορά» αφού τους κάνει έκπτωση τα τεράστια κεφάλαια που δικαιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν τέτοιες μετοχές και οι μικρομέτοχοι των Δημοσίων Επιχειρήσεων που πωλούνται» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Επίσης, ο κ. Χουντής σημείωσε ότι η Κομισιόν, παρόλο που έχει διαπιστώσει παράνομες διαδικασίες στην πώληση του ΟΤΕ, «δεν έκανε τίποτα προκειμένου να υπερασπιστεί τους μικρομέτοχους και τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ συμπλήρωσε ότι και ο νυν υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος έχει παραδεχθεί στη Βουλή το παράτυπο της διαδικασίας.

 

Ο ευρωβουλευτής κατήγγειλε ότι «αυτή η παράνομη διαδικασία πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, δεν προσβάλλεται από την Κομισιόν, επειδή διευκολύνει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων αφού μειώνει ουσιαστικά το κόστος εξαγοράς».

 

Πηγή: 
vima.gr

Δείτε επίσης