Κι άλλα εισπρακτικά μέτρα εις βάρος των φορολογουμένων από Παπαδήμο-Βενιζέλο το 2012.

Καμιά απολύτως αλλαγή στην οικονομική πολιτική δεν θα επιφέρει ο κ. Παπαδήμος ως πρωθυπουργός της χώρας. Θα ακολουθήσει πιστά την "πολιτική Βενιζέλου", που λέει πως αν οι Έλληνες πληρώνουν στο ακέραιο τους έκτακτους και λοιπούς φόρους και δεν παρουσιάζονται υστερήσεις στα έσοδα του κράτους τότε "δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα".

Όμως εδώ και δύο χρόνια αυτή η κυβέρνηση δεν πέτυχε ποτέ κανέναν από τους δύο αυτούς στόχους. Συνεπώς εξ αιτίας της αποτυχίας των κυβερνώντων να εξορθολογίσουν έσοδα-έξοδα, είναι βέβαιον ότι εντός του 2012 Παπαδήμος-Βενιζέλος θα επινοήσουν κι άλλα "μέτρα".

Εντυπωσιακή είναι η... σύμπλευση Παπαδήμου-Βενιζέλου και στο σκεπτικό: Κατ΄αυτούς, είναι οι πολίτες που ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ για το αν τα κρατικά έσοδα πιάνουν τους προβλεπόμενους στόχους και όχι η φοροδοτική αδυναμία τους, η ύφεση που μειώνει την κατανάλωση, οι "σμπαραλιασμένες" Δημόσιες υπηρεσίες που αναγκαστικά υπολειτουργούν. Δηλαδή παραβλέπουν με έναν προκλητικό τρόπο τις πραγματικές αιτίες που οι στόχοι τους αποτυγχάνουν - οι ίδιοι ευθύνονται αποκλειστικά γι αυτές - και λέγουν: " Ή πληρώνετε ή βάζουμε νέους φόρους".

Το δράμα φυσικά είναι ότι ακόμη κι αν οι Έλληνες μπορούσαν να πληρώσουν στο 100%, πάλι αυτοί οι δύο θα έπαιρναν μέτρα εναντίον τους γιατί θα έχουν υστερήσεις εσόδων από δεκάδες άλλες αιτίες που πάντα ξεφεύγουν από τις προβλέψεις τους.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα με τρεις προτεραιότητες: Είσπραξη φόρων, δημόσια διοίκηση, επιχειρηματικό περιβάλλον.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» σημειώνει ότι πρώτο ζήτημα είναι η βελτίωση του φορεισπρακτικού μηχανισμού, ακολουθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τρίτον η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η «Ομάδα» δεν ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα και ότι τα 45 άτομα που την αποτελούν, τα 30 εργάζονται στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ο Γερμανός αξιωματούχος εξηγεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγή του, κατά συνέπεια το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ των ενόντων.

Είναι καθήκον των ελληνικών αρχών, υπογραμμίζει, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Για το σχέδιο «Ήλιος», το χαρακτηρίζει ως μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και το μέλλον της, αλλά ακόμα μπορούν να γίνουν πολλά.

Εκτιμά, πάντως, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και ξένους επενδυτές για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο.

Τέλος, για τα κοδύλια του ΕΣΠΑ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεκινήσει η αποδέσμευση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης