Κανένα μέτρο ανακούφισης για τα κόκκινα δάνεια - Προς βίαιη εκκαθάριση της αγοράς με όποιο κόστος για τους δανειολήπτες

Δεν υπάρχουν σκέψεις για πραγματική ανακούφιση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων για τα "κόκκινα δάνεια". Όλος ο σχεδιασμός είναι να προστατευθούν οι Τράπεζες και να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται εκκαθάριση της κατάστασης. Επιπλέον η τρόικα ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Από τεχνική άποψη θα δημιουργήσουν μια "κακή Τράπεζα" που θα φορτώνεται τα δάνεια που είναι αδύνατον να εξοφληθούν. Εξετάζεται επίσης η θεσμοθέτηση εξωδικαστικής διευθέτησης του δανεισμού των επιχειρήσεων, μέσα από α λα καρτ ρυθμίσεις, οι οποίες φτάνουν έως και τη διαγραφή τόκων σε πρώτη φάση, αλλαγές στην προπτωχευτική και την πτωχευτική διαδικασία, καθώς και - προσοχή σε αυτό : νέες τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη.

Η διαγραφή των τόκων σε πρώτη φάση για τα δάνεια ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ επιχειρήσεων, οι οποίες θα επιλεγούν βάσει σειράς κριτηρίων. Ύστερα από μία πενταετία και υπό την προϋπόθεση ότι μετά τη διαγραφή των τόκων η επιχείρηση είναι απολύτως συνεπής στις πληρωμές της, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο της μείωσης και του κεφαλαίου του δανείου.

Για να υπάρξει διευθέτηση του χρέους θα πρέπει μια επιχείρηση να αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι βιώσιμη για παράδειγμα, να έχει εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης, εάν ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται είναι βιώσιμος, εάν υπάρχει εκτίμηση για μελλοντικές ταμειακές ροές, καθώς και εάν υπάρχει πρόθεση των βασικών μετόχων για ιδία συμμετοχή στη χρηματοδότηση της επιχείρησης.

Σημειωτέον ότι τα "κόκκινα" δάνεια είναι πολύ περισσότερα από αυτά που επίσημα αναφέρονται αφού οι Τράπεζες εμφανίζουν ως ενεργά δάνεια που εδώ και πολλούς μήνες είναι νεκρά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης