Ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ και εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 5,6%

Tο ΑΕΠ στην Ελλάδα μεγεθύνθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και έκανε «άλμα» 16,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διψήφια ανάπτυξη, κοντά ή και υψηλότερα από το +13,6% που εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης στο ίδιο διάστημα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Δυναμική ανάκαμψη παρουσίασαν η κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.

Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς περίπου 7%, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος και επανέλαβε ότι για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση για 3,6%.

Τα θετικά μηνύματα είχαν φθάσει από νωρίς στο οικονομικό επιτελείο καθώς μια σειρά από πρόδρομους δείκτες προδιαγράφουν το αναπτυξιακό άλμα του δεύτερου εξαμήνου. Σημειώνεται ότι και η Bank of America ανέβασε προ ημερών τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2021 στο 5,6%, από 5,1% προηγουμένως.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης