ΙΝΚΑ: Ετοιμάζει συλλογική αγωγή κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Συλλογική αγωγή κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας «που επιρρίπτουν σε βάρος των καταναλωτών πρόσθετα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής» ετοιμάζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) και τα ΙΝΚΑ μέλη του.

Το Ινστιτούτο καλεί σε συμμετοχή όλους τους καταναλωτές, ώστε, -όπως αναφέρει- «να κερδίσουμε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαίωμα στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας». Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στον σύνδεσμο: https://syllogiki-inka.gr/ 

Το ενεργειακό κόστος, που έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, πιέζει όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τον τρέχοντα μήνα θα δοθεί άμεσα ή έμμεσα «πακέτο» που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση για τη στήριξη όσων πλήττονται από το ράλι τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης.

..Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η διάθεση του εν λόγω ποσού προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο κύμα ανατιμήσεων.

Προς την κατεύθυνση, άλλωστε, αυτή αναμένεται να διατεθεί, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ που εγγράφονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί την τρέχουσα εβδομάδα στη Βουλή προς ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή στη νέα πλατφόρμα στο gov.gr των αιτήσεων από τους δικαιούχους της επιδότησης καυσίμων κίνησης, δηλαδή βενζίνης και diesel, που φέρνει μείωση των τιμών έως και 22 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και 27 λεπτών/λίτρο στα νησιά.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, όπως το freedom pass, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν smartphone το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

H ενίσχυση θα δοθεί για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου και θα κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ, ανάλογα την περιοχή (κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη) ενώ όσοι «κατεβάσουν» το κουπόνι βενζίνης στο κινητό τους θα έχουν και μπόνους 5 ευρώ.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31 Ιουλίου 2022, ενώ εάν περάσει η συγκεκριμένη ημερομηνία, το επίδομα βενζίνης χάνεται και το ποσό που θα απομείνει επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης