Θετική αξιολόγηση Fitch για την Ελλάδα

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κράτησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα 'BB' με σταθερές προοπτικές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά το υψηλό επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματός της, το οποίο υπερβαίνει πολύ αυτό άλλων χωρών που αξιολογούνται σε αντίστοιχη βαθμίδα ('BB' και 'BBB'), καθώς και την υψηλότερη επίδοσή της όσον αφορά τη διακυβέρνηση έναντι των περισσότερων άλλων χωρών που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

Ο Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 7,9% και ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,1% το 2021, αν και, όπως αναφέρει, «ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος και υπάρχουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις μας, ιδιαίτερα σε περίπτωση νέων σημαντικών εξάρσεων του κορονοϊού».

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο οίκος εκτιμά ότι ο συνδυασμός των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι αυτόματοι σταθεροποιητές και η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 7,8% του ΑΕΠ φέτος από πλεόνασμα 1,9% το 2019.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης