Θα καταφέρει η κυβέρνηση να προτείνει μέτρα την Δευτέρα; - Στάση πληρωμών του Δημοσίου το πρώτο τρίμηνο του 15

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές είναι πάντοτε σε συζητήσεις χωρίς βάση. Αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατάρρευση της οικονομίας στην χώρα και τίποτε να μην κινείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά το κράτος δεν πληρώνει επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις κ.α δαπάνες εταιρειών του ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων "πνίγοντας" τις επιχειρήσεις. (Φεύγει έτσι και ο Μάρτιος!).

Για να καταλάβετε που βρίσκονται οι συζητήσεις, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και της κυβέρνησης δεν είχαν καταλήξει ακόμη στο ποιος θα είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν φέτος, αν και όλοι περιμένουν ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει και «σκληρά» δημοσιονομικά μέτρα για να «ξεμπλοκάρει» τη χρηματοδότηση της χώρας.

 Η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου μεταρρυθμιστικών δράσεων, το οποίο θα επιβεβαιώσει τη βούλησή της να προχωρήσει σε τομές που χρειάζονται για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει:

1. Ιδιωτικοποιήσεις. Το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων θεωρείται από πολλούς στο οικονομικό επιτελείο ότι θα πρέπει να προχωρήσει.

2. Φοροδιαφυγή. Η Αθήνα στηρίζει πολλά στην προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο και παράλληλα θα αλλάζουν τη φιλοσοφία των φορολογουμένων γύρω από το θέμα.

3. Γραφειοκρατία. Η μείωση των διαδικασιών και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι ψηλά στην ατζέντα.

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς είναι οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με πρώτες κινήσεις τις ενοποιήσεις ταμείων και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ;

γίνεται προσπάθεια τη Δευτέρα να ενημερωθούν οι θεσμοί για τις ελληνικές προτάσεις, να δώσουν το «πράσινο φως» και την Τρίτη να συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει την εκταμίευση:

• του 1,9 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων,

• του 1,2 δισ. ευρώ που αιτείται η κυβέρνηση να επιστραφεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF).

Όμως η Ευρωζώνη περιμένει να δει πρώτα τα δύο πακέτα των μέτρων που θα παρουσιάσει η Αθήνα και μετά να αποφασίσει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης