Θέμα κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος - Επαναξιολόγηση του μέτρου συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ζητά η Κομισιόν από την κυβέρνηση στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022 - 2025.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 22% το 2021 από 28% το 2019, αλλά στους επιτηδευματίες η χώρα μας επιβάλλει ετήσιο τέλος 650 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν αυτοί δημιούργησαν κέρδη ή όχι και πάνω από τον φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους.

Η Κομισιόν τονίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα. Καλεί δε τις ελληνικές αρχές να επαναξιολογήσουν το νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η επαναξιολόγηση του τέλους επιτηδεύματος, που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στους επαγγελματίες, θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή των φορολογικών τους βαρών, να ενθαρρύνει τη φορολογική αυτοσυμμόρφωση (δηλαδή να περιορίσει τη φοροδιαφυγή) και να υποστηρίξει τις επενδύσεις. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης