Η Moody's υποβάθμισε BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale

Στην γκλίτσα του τσοπάνη... τρίβονται οι οίκοι αξιολόγησης.

Μεσούσης της κρίσιμης συνόδου κορυφής για τη διάσωση του ευρώ και της ευρωζώνης, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα θέσουν επί τάπητος και τον ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει στην κρίση χρέους το διεθνές σύστημα αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και κρατών – και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τον ρόλο αυτό είναι ρητώς εκπεφρασμένες από πολλούς ηγέτες –, η Moody's ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την υποβάθμιση των τριών μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών: της BNP Paribas, της Societe Generale και της Credit Agricole.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της BNP και της Credit Agricole κατά μία βαθμίδα στο Αα3. Υποβάθμισε δηλαδή τις τράπεζες από την τρίτη στην τέταρτη βαθμίδα αξιολόγησης. Η Moody's υποβάθμισε επίσης τη Societe Generale από την τέταρτη στην πέμπτη βαθμίδα, στο Α1. Ο οίκος αναθεώρησε επίσης επί τα χείρω την αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης των τριών τραπεζών.

Η Moody's θεωρεί ότι οι τρεις γαλλικές τράπεζες «πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω δυσκολίες σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή τους, εφ' όσον συνεχίσει να επιδεινώνεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους».

Ο οίκος προσθέτει επίσης, ότι «οι τρεις τράπεζες έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσουν την στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, αν χρειαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας από το βήμα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία απεφάνθη ότι «ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο».

Επίσης, από το ίδιο βήμα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε: «τάσσομαι υπέρ των ελεύθερων αγορών, υπέρ των δίκαιων αγορών».
Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης