Η ύφεση θα είναι (ελαφρώς) χειρότερη από ότι περιμένουμε λέει το Γραφείο Προύπολογισμού της Βουλής

Ύφεση χειρότερη από τις αρχικές προβλέψεις αναμένει για φέτος το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή(ΓΠΚΒ), δεδομένου ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο ήταν οριακά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Απριλίου.

Δεδομένης της αβεβαιότητας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη παρεμβάσεων, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά και μια δραστήρια κοινωνική πολιτική, καθώς και πολιτικές για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων.

Το ΓΠΚΒ είχε προβεί σε τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: Ένα σενάριο γρήγορης ανάκαμψης, με ετήσια ύφεση 4,4%. Στο σενάριο της μέτριας επαναφοράς –η οικονομία θα επανέλθει σε τέσσερα τρίμηνα- προβλεπόταν ύφεση 8,5%.

Στο σενάριο της αργής επαναφοράς η ύφεση προβλεπόταν ακόμη βαθύτερη. Με τις ενδείξεις που έχουμε η οικονομία θα κινηθεί μεταξύ του δεύτερου και τρίτου σεναρίου, εκτίμησε ο κ. Κουτεντάκης.

Ο ίδιος ανέφερε τρεις παραμέτρους που εντείνουν την ύφεση –αποπληθωρισμό, επιδείνωση ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και, το σημαντικότερο, αύξηση της ανεργίας.

Η αύξηση είναι σχετικά συγκρατημένη, θεωρούμε ωστόσο ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ειδικά μέτρα διατήρησης θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, εξήγησε ο κ. Κουτεντάκης. Εκφράζονται ανησυχίες ότι εάν αρθούν αυτά τα μέτρα μήπως υπάρξει αύξηση της ανεργίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης