Η ρωσική Sberbank αποχωρεί από την ευρωπαϊκή αγορά

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ευρωπαϊκή αγορά καθώς οι θυγατρικές της εκεί αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές μετρητών.

Η τράπεζα είπε ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της τράπεζες, ωστόσο, τα κεφάλαια και η ποιότητα του ενεργητικού της ήταν επαρκή για να πραγματοποιήσει πληρωμές σε όλους τους καταθέτες.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, η Sberbank αποφάσισε να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αγορά.Οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου αντιμετώπισαν μη φυσιολογικές εκροές μετρητών και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων και των υποκαταστημάτων του». αναφέρει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα. 

Την Τρίτη, ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Sberbank έλαβε εντολή να κλείσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω εξάντλησης καταθέσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα της Δύσης για την απομόνωση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία περιλαμβάνουν κυρώσεις στην κεντρική της τράπεζα και τον αποκλεισμό ορισμένων τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift.

Η Sberbank, η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην Αυστρία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία, είχε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία αξίας 13 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης