Η μεσαία οικογένεια φράκαρε οικονομικά - Λιανεμπόριο και Εστίαση τους χάνουν από πελάτες

Μεγάλο πλήγμα υφίστανται τα φτωχότερα νοικοκυριά, καθώς πλέον οι μηνιαίες δαπάνες για τρόφιμα, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, μεταφορές και ενοίκιο ξεπερνούν το μηνιαίο εισόδημα. Το θέμα "καίει" και την κυβέρνηση που βλέπει ότι κινδυνεύει να φορτωθεί ευθύνες που μπορεί και να μην έχει.

Πρώτο θέμα είναι οι τιμές στα καύσιμα. Με την απλή στα 2,30 ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΕ η ισχνή βοήθεια που πρόσφερε ενώ στο ερώτημα γιατί όλες οι γειτονικές χώρες έχουν σαφώς φθηνότερη βενζίνη η κυβέρνηση δεν έχει τι να πει (είναι οι ειδικοί φόροι εδώ).

Επιπροσθέτως, βαρύ είναι το πλήγμα και για τις μικρομεσαίες και μεσαίες εισοδηματικές κατηγορίες οικογενειών αφού μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών δεν μένει σχεδόν τίποτα για ψυχαγωγία και διασκέδαση, όπως παρακολούθηση θεαμάτων και ταξίδια, πολλώ δε μάλλον για αποταμίευση. Όλη αυτή η αδυναμία τινάζει στον αέρα και την αγορά που δεν έχει... πελάτες.

Μεγάλο μέρος των νοικοκυριών αλλάζει πολλές αγοραστικές συνήθειες ή ακόμη και να αναζητήσει μικρότερο σπίτι ή να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Φυσικά ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΙΑ, με το λιανεμπόριο και την Εστίαση να υποφέρουν.

Ένα νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ καλείται να καλύψει δαπάνες… 918 ευρώ! Η επιπλέον επιβάρυνση των 123 ευρώ μηνιαίως ή 1.476 ετησίως δεν μπορεί να καλυφθεί από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, και πλέον το νοικοκυριό αυτό θα πρέπει να αναζητήσει και άλλη πηγή εισοδήματος ή να περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες.

Γιατί εκτοξεύεται το κόστος ζωής έτσι; Εάν το ίδιο νοικοκυριό πέρυσι πλήρωνε μηνιαίως 167 ευρώ για τρόφιμα, 300 ευρώ ενοίκιο, 43 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα, 13 ευρώ για θέρμανση (κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο) και 40 ευρώ για μετακινήσεις, δηλαδή 562,83 ευρώ για την κάλυψη των πλέον βασικών αναγκών (σ.σ. δεν έχουν περιληφθεί οι δαπάνες για ένδυση – υπόδηση, εστιατόρια, επικοινωνίες κ.λπ.), δηλαδή το 75% του εισοδήματός του, τώρα απαιτείται το 88% του εισοδήματός του.

Ακόμη και εάν δεν καταβάλλει ενοίκιο, έχει μια επιβάρυνση γύρω στα 73 ευρώ μηνιαίως από τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Μόνο για ρεύμα, τρόφιμα και πετρέλαιο θέρμανσης ξοδεύει φέτος περίπου το 42% του μηνιαίου εισοδήματός του, ενώ την ίδια εποχή πέρυσι χρειαζόταν να δαπανήσει το 33%

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης