Η Μέρκελ, ο Κάμερον και οι παράπλευρες απώλειες

Έπαινος για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών από γερμανικούς οικονομικούς κύκλους, ανησυχία για την ενότητα της Ε.Ε., οργή για τη στάση της Μ. Βρετανίας από Γερμανούς πολιτικούς και αυτοκριτική για τη στάση της Μέρκελ είναι οι συνταγμένες των αναλυτών.

Ποιοτικό άλμα η δημοσιονομική αρχιτεκτονική, αλλά…
«Είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής που οι αγορές δεν θα πουν τη φράση πολύ λίγο, πολύ αργά» δήλωσε στην εφημερίδα Passaue Neue Presse ο Τόμας Μαιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ντόιτσε Μπανκ. 

«Είναι και η πρώτη, που η διαχείριση της κρίσης δεν ήταν κοντόφθαλμη, αλλά με προοπτική. Η νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα. Η λιγότερη καλή είδηση ωστόσο είναι ότι εγγράφεται στα αστέρια πώς θα είναι ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής αρχιτεκτονικής», συμπληρώνει.

Αλλά και ο Βόλφγκανγκ Φραντς, ένας από τους «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας έκανε λόγο για έναν δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση. «Τώρα οι χώρες δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στην χάραξη μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά να ενισχύσουν και την οικονομική τους δύναμη προχωρώντας σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις» είπε στην εφημερίδα Südkurier.

...σε μιαν Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων
«Στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών αποδείχθηκε η διαφορετικότητα των συμφερόντων», αποφαίνεται ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung. «Από τα χρηματοοικονομικά των Βρετανών Τόρυδων μέχρι τις κοινοβουλευτικές επιφυλάξεις των Σουηδών. Η Ευρώπη κινείται εδώ και καιρό με πάνω από δύο ταχύτητες. Στο μέλλον θα σχηματιστούν πολλοί υπο-συνασπισμοί, όπου όμως ο σημαντικότερος θα παραμείνει το Γιούρογκρουπ. Εκεί η πειθαρχία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, γιατί η τύχη του κοινού νομίσματος εξαρτάται δυστυχώς – αλλά κι ευτυχώς – από μια συντονισμένη πολιτική. Η διαμαρτία στη γέννηση του ευρώ ήταν το πάντρεμα κάτω από τη σκέπη του ευρώ πολλών χωρών με διαφορετικές οικονομίες», σημειώνει ο σχολιαστής.

Υψηλό το τίμημα της Μέρκελ…

Η γερμανική επιθεώρηση Der Spiegel υποστηρίζει ότι η Μέρκελ πλήρωσε πολύ ακριβά τη νίκη της. «Επέβαλε τις θέσεις της για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την Ευρώπη των 27 ενωμένη στον αγώνα κατά της ευρωκρίσης», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Πρόκειται για μια ‘λεκιασμένη’ νίκη, αφού οι διπλωμάτες της πριν από τη συνάντηση υποβάθμισαν τη συμφωνία 17+ ως τη δεύτερη καλή λύση. Η Μέρκελ δεν θα πρέπει να νομίσει ότι τώρα όλες οι χώρες θα βρίσκονται εσαεί στο πλευρό της. Οι επιφυλάξεις τους για ριζική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών ήταν από την αρχή μεγάλες, το ίδιο μεγάλες είναι και οι επιφυλάξεις για τον ‘ειδικό’ δρόμο που ανοίγει. Πολλοί πρωθυπουργοί αναγκάστηκαν να ταχθούν στο πλευρό της Γερμανίας και της Γαλλίας γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική. Με αυτό εξάλλου το επιχείρημα το ηγετικό δίδυμο επιχειρηματολόγησε με τόσο ελάχιστα διπλωματικό τρόπο που πολλές φορές προκάλεσε αγανάκτηση. Σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης έγιναν παράπονα για την γερμανική κυριαρχία.»

...και το αυτογκολ του Κάμερον
Οξεία κριτική ασκείται και στην στάση του Ντέιβιντ Κάμερον. «Έχω τις αμφιβολίες μου για το αν η Μ. Βρετανία θα παραμείνει μακροπρόθεσμα εντός της Ε.Ε.», είπε στην εφημερίδα Bild ο υποψήφιος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Η Μ. Βρετανία είναι τόσο απομονωμένη, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έβαλε ένα μεγάλο αυτογκόλ, οι ευρωσκεπτικιστές στη χώρα του θα ασκήσουν πιέσεις να αποχωρήσει εντελώς από την Ένωση. Η Ε.Ε, εν ανάγκη μπορεί να ζήσει χωρίς τη Μ. Βρετανία, η χώρα όμως θα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα χωρίς την Ε.Ε.

Πηγή: 
skai/Deutsche Welle

Δείτε επίσης