Η Κυβέρνηση θα ρίξει 10 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου

Με ένα πακέτο μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους σχεδιάζει να απαντήσει η κυβέρνηση στις σοβαρότατες πιέσεις, που ασκεί στην οικονομία η εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθούν σε ισχύ μέτρα τόσο για την ενίσχυση της ρευστότητας των επχιειρήσεων όσο και για την ελάφρυνση των βαρών για φορολογούμενους. 

Το πρώτο βήμα, όπως εξήγησε, θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες με την επίσημη εκκίνηση του τρίτου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος όπως έχει επισημανθεί, θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας μεταξύ άλλων και τις τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή.

Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένονται οι πρώτες καταβολές από το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση δανείου. Άμεσα αναμένεται και το άνοιγμα της δεύτερης φάσης του Ταμείου Εγγυδοσίας μέσως του οποίου θα χορηγηθεί φρέσκια ρευστότητα άνω των 3 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα υπάρχει και μία εκκρεμότητα 1,5 δισ. ευρώ από την πρώτη φάση, που είναι σε εξέλιξη. Όσον αφορά στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα επεκταθεί έως και 1 δισ. ευρώ. 

Στο μέτωπο της απασχόλησης, η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα επεκταθεί έως τα τέλη του έτους σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα. Παράλληλα το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ έχει προβλεφθεί έως τα τέλη του έτους για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. 

Το πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνει αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» στα ενοίκια, όπως επίσης και κονδύλια 600 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικές και προσφυγικές δαπάνες. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης