Η κατάρρευση του Υπερτουρισμού θα πλήξει και την Ελλάδα

Ο κορωνοϊός σταμάτησε το φαινόμενο του Υπερτουρισμού παγκοσμίως. Η Ελλάδα δεν θα είναι εξαίρεση, θα πληγεί. Ούτε το 2024 δεν θα μπορέσει να έχει ανακτήσει η Ελλάδα τα επίπεδα τουριστικών αφίξεων και εσόδων του 2019.

Η εν λόγω εκτίμηση ανήκει σε εκτενέστατη έκθεση της EY για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό, που προαναγγέλλει μια πενταετή περίοδο κρίσης.

Σύμφωνα με την EY, η απώλεια του κύκλου εργασιών για τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2020 θα φτάσει τα 4,46 δισ. Για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας η απώλεια του τζίρου εκτιμάται φέτος στο 1,2 δισ. και για τα εποχικής λειτουργίας στα 3,26 δισ.

Από τα 34,4 εκατομμύρια αφίξεις το 2019, φέτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της EY, αναμένεται να έλθουν μόνον 14,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες που μπορεί να επανέλθουν στα 24,8 εκατομμύρια το 2024.

Αντίστοιχα, τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν από περίπου 18 δισ. το 2019 στα 8,9 δισ. φέτος, πριν ανακάμψουν στα 15,2 δισ. το 2024. 

Σύμφωνα με την EY, η κάμψη στην τουριστική κίνηση οφείλεται αφενός στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στο κλείσιμο των συνόρων και αφετέρου στη μειωμένη ζήτηση.

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού σε αρκετές από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία) αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισπράξεων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης