Η Κίνα στην πρώτη θέση παραγωγής και πώλησης ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο

Στις 20 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη τύπου με θέμα «δυναμική ανάπτυξη μιας βιομηχανίας τεχνολογίας πληροφοριών νέας γενιάς» που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας των Πληροφοριών της Κίνας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών Τσιάο Γιουεσάν (Qiao Yueshan), δήλωσε ότι από το 2012 έως το 2021 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της προστιθέμενης αξίας της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρονικών πληροφοριών της Κίνας έφτασε το 11,6%, με τα λειτουργικά έσοδα του κλάδου να αυξάνονται από 7 σε 14,1 τρισεκατομμύρια γιουάν και τη βιομηχανία να κατατάσσεται στην κορυφαία θέση μεταξύ των λοιπών βιομηχανιών της Κίνας βάσει λειτουργικών εσόδων για εννέα συνεχή έτη.

Τα συνολικά κέρδη της έφτασαν τα 828,3 δισεκατομμύρια γιουάν. Τα έσοδα από υπηρεσίες λογισμικού και τεχνολογίας πληροφοριών αυξήθηκαν από 2,5 σε 9,5 τρισεκατομμύρια γιουάν με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16%, κατατάσσοντας την παραγωγή ηλεκτρονικών πληροφοριών στην πρώτη θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων βιομηχανιών της κινεζικής οικονομίας.

Ήδη από το 18ο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η βιομηχανία τεχνολογίας πληροφοριών νέας γενιάς της Κίνας γνώρισε σταθερή ανάπτυξη με αποδόσεις κλίμακας, συνεχή ενίσχυση των ικανοτήτων καινοτομίας, βελτίωση της δύναμης των σχετικών επιχειρήσεων και ευρύτερες τεχνολογικές εφαρμογές, διασφαλίζοντας σε σημαντικό βαθμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Οι δυνατότητες καινοτομίας συνεχώς βελτιώνονται. Τεχνολογικές καινοτομίες σε τομείς όπως τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, οι νέες οθόνες και τα κινητά δίκτυα πέμπτης γενιάς αναδύονται η μία μετά την άλλη, ενώ έχει εξίσου επιταχυνθεί η ανάπτυξη βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας, η εικονική πραγματικότητα και τα προηγμένα υπολογιστικά συστήματα.

Καινοτομίες πραγματοποιούνται και σε προϊόντα όπως βασικό και βιομηχανικό λογισμικό και λογισμικό για αναδυόμενες πλατφόρμες, τα οποία αναβαθμίζονται ταχύτερα ενώ η δυνατότητα προσφοράς τους συνεχώς αυξάνεται.

Ο αριθμός των κατοχυρωμένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε εθνικό επίπεδο εκτοξεύτηκε από 140.000 το 2012 σε 2,28 εκατομμύρια το 2021, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 36%.

Η δομή της βιομηχανίας συνεχώς βελτιώνεται. To 2021, τα λειτουργικά έσοδα της βιομηχανίας υπηρεσιών λογισμικού και τεχνολογίας πληροφοριών 14 κινεζικών εταιρειών διαδικτυακών πυλών αντιπροσώπευαν το 78,4% της εθνικής βιομηχανίας λογισμικού, ενώ έντονο ήταν το φαινόμενο βιομηχανικών ομαδοποιήσεων.

Η ικανότητα προσφοράς «έξυπνων» τελικών προϊόντων όπως κινητά τηλέφωνα, έγχρωμες τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλες φορητές συσκευές αυξήθηκε σταθερά με την εγχώρια ζήτηση να αναβαθμίζεται επίσης.

Ο θετικός αντίκτυπος των ανωτέρω στην κοινωνία και την αξία της βιομηχανίας είναι οφθαλμοφανής. Συνεχώς εμφανίζονται νέα προϊόντα και λύσεις λογισμικού στην εκπαίδευση, τα χρηματοοικονομικά, την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, τις μεταφορές και άλλους τομείς.

Από το ξέσπασμα της COVID-19, καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού, όπως οι κωδικοί QR υγείας και η τηλεργασία έχουν στηρίξει δυναμικά το έργο πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας καθώς και την επανεκκίνηση της εργασίας και της παραγωγής.

Απτά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και εφαρμογών όπως τα ηλεκτρονικά μέρη αυτοκινήτων, η «έξυπνη» ασφάλεια, οι «έξυπνες» συσκευές που μπορούν να φορεθούν και η «έξυπνη» υγειονομική περίθαλψη για ηλικιωμένους, ενώ τεχνολογικές εφαρμογές όπως η εικονική πραγματικότητα και τα βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας εμπλουτίζουν τις εμπειρίες των χρηστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και αποτελεί την πιο σημαντική παραγωγό χώρα για τα καταναλωτικά αυτά αγαθά.

Η πλειοψηφία των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικών ειδών στον κόσμο και των κατασκευαστών πρωτοτύπου εξοπλισμού έχουν δημιουργήσει παραγωγικές μονάδες και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Κίνα.

Σχεδόν το 80% των προσωπικών υπολογιστών και άνω του 65% των «έξυπνων» τηλεφώνων και έγχρωμων τηλεοράσεων του κόσμου παράγονται στην Κίνα, δημιουργώντας περίπου 4 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας και απασχολούν περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε σχετικές υποστηρικτικές βιομηχανίες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης