Η επερχόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ φέρνει δίμηνη παράταση στο πρόγραμμα - Στιγκλιτς: Η Ευρώπη πάντα σε λάθος δρόμο

Η βέβαιη νίκη Τσίπρα την επόμενη Κυριακή υποχρεώνει την ηγεσία της ΕΕ να δώσει χρόνο στη νέα κυβέρνηση του, ώστε να υπάρξει συνεννόηση χωρίς το άγχος άμεσων μέτρων που "πιθανόν να οδηγήσουν σε λάθη τις δυο πλευρές".

Έτσι, όπως ανέφερε το καλά πληροφορημένο σε τέτοιες ειδήσεις κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega το βράδυ της Τρίτης, στη Γερμανία κυκλοφορούν σενάρια για νέα δίμηνη παράταση του προγράμματος ενώ στο Βερολίνο διεξάγονται συζητήσεις ακόμα και για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων θα επαναφέρει συζητήσεις για τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη. Ο οικονομλόγος Τζορτζ Στιγκλιτς σε άρθρο του επαναλαμβάνει πως άν η λιτότητα δεν υποχωρήσει και η δομή της Ευρωζώνης δεν αναδιαμορφωθεί, τότε δεν πρόκειται να επέλθει ανάπτυξη.

Υπογραμίζει επίσης ότι στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μικρότερο από εκείνο προ κρίσης και πως η χαμένη πενταετία εξελίσσεται σε χαμένη δεκαετία.

"Πίσω από τις ψυχρές στατιστικές, ζωές καταστρέφονται, όνειρα χάνονται και οικογένειες διαλύονται, καθώς η στασιμότητα στη μία χώρα και η ύφεση αλλού μετρούν χρόνια" γράφει.

Και καταλήγει ο κ. Στίγκλιτς: Δεν φταίνε οι χώρες που εφαρμόζουν τις εν λόγω πολιτικές, αλλά το ότι αυτές βασίζονται σε λανθασμένα μοντέλα. Το δράμα της Ευρώπης σαφώς και δεν έχει ακόμη τελειώσει. Μία από τις δυνάμεις της είναι η ζωντάνια της δημοκρατίας της. Δυστυχώς το ευρώ αφαίρεσε από τους πολίτες, και ειδικά στις χώρες όπου χειμάζει η κρίση, το να έχουν τον οποιοδήποτε λόγο πάνω στην οικονομική τους μοίρα. Πόσο μπορεί αυτό να συνεχιστεί;"

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης