Επιχειρήσεις σκέπτονται να απολύσουν προσωπικό αντί να πάρουν επιχορήγηση το 40% χαμηλότοκου δανείου

Μια  προϋπόθεση διατήρησης των εργαζομένων (μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020) ήταν αρκετή ώστε πολλές επιχειρήσεις να αρνηθούν το κρατικό δάνειο, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο ήταν δελεαστικό (κάτω από 1%), ενώ θα επέστρεφαν το 60% της ενίσχυσης!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 72.000 επιχειρήσεις που είναι δυνητικά δικαιούχοι του κρατικού δανείου, στις οποίες αναλογεί ποσό 840 εκατ. ευρώ, μέχρι χθες τώρα οριστικοποιήσει μόλις 48.500, δηλαδή το 67% αυτών.

Φαίνεται λοιπόν ότι πολλές επιχειρήσεις σκοπεύουν να προχωρήσουν στη μείωση του προσωπικού ή τουλάχιστον φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων εξαιτίας της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δώσει μία ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους για τη χορήγηση του ποσού, να το πράξουν τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των τελικών αιτήσεων (που έληξε χθες) για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι την Τρίτη 19 Μαΐου. 

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζομένους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

2. Να είναι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές (σύμφωνα με τον νόμο για τις προβληματικές επιχειρήσεις) στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

3. Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Και στη δεύτερη φάση η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στο 70% για τις επιχειρήσεις που θα έχουν στο μέλλον χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα και για τις μεγάλες προϋπόθεση θα είναι η διατήρηση του προσωπικού.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης