Επιβράδυνση του ελληνικού τουρισμού το 2019 - Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν στασιμότητα ή μείωση

Όλοι γνωρίζουν ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι στον αυτόματο πιλότο, δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο παρά μόνο υπερφορολογήσεις και κρατική ασφυξία. Ο τουρισμός έχει πετύχει ρεκόρ λόγω των διεθνών συγκυριών και στη συνέχεια εξ αιτίας του ιδιωτικού τομέα που έσπευσε να εκμεταλευτεί.

Τώρα φαίνεται λοιπόν ότι για το 2019 πάμε σε στασιμότητα ή και μείωση των αφίξεων. Και αυτό όχι μόνον διότι η ζήτηση φαίνεται να κάμπτεται, αλλά και γιατί η προσφορά δωματίων είτε σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα είτε σε βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται δυσανάλογα. Κάτι που μεταφράζεται δυνητικά σε πίεση στις τιμές και ως εκ τούτου και στη λειτουργική κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Τα φετινά προσωρινά στοιχεία για τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών προς τα ελληνικά αεροδρόμια εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και ήταν θετικά σε σχέση με το 2017.

Δηλαδή οι εταιρείες που έρχονται Ελλάδα περιμένουν και προσαρμόζονται αναλόγως για να φέρουν λιγότερο κόσμο φέτος από ό,τι πέρυσι. Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που ο προγραμματισμός των θέσεων των αεροπορικών βαίνει μειούμενος και όχι αυξανόμενος.

Σε ένα κλάδο όπως ο τουρισμός, που εξαρτάται από δεκάδες αν όχι εκατοντάδες παραμέτρους των διεθνών αγορών, εκεί από όπου έρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει από τώρα το πώς τελικά θα κινηθεί η χρονιά. Από την άλλη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως στον ορίζοντα του 2019 έχουν φανεί τα πρώτα μαύρα σύννεφα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης