Επενδύσεις: Μετά το Ελληνικό σειρά πρέπει να έχει το κτήμα Τατοίου

Ανάκτορα Τατοίου

Η περιγραφή συγκλονίζει. Περίπου 23.550 στρέμματα ενός εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος. Ένα παρθένο δάσος με μοναδική βιοποικιλότητα. Σαρανταεννέα ιστορικά κτίρια ιδιαίτερης ιστορικής και αισθητικής αξίας, ανάμεσά τους το βασιλικό ανάκτορο. Και ακόμη 18.500 στρέμματα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας ακριβώς δίπλα. Η πολιτική εξουσία αφου πέτυχε την απομάκρυνση της βασιλικής οικογένειας και δήμευσε την περιουσία της, αμέσως μετά όλον αυτόν τον πλούτο τον εγκατέλειψε.

Σήμερα συζητείται ένα σχέδιο αξιοποίησης αυτού του σπουδαίου από κάθε άποψη χώρου. Όταν για τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού υπάρχει ενδιαφέρον από 9 γίγαντες της διεθνούς αγοράς, τότε τι μπορεί να περιμένεις για τα 42.000 στρέμματα του Τατοίου;

Οι μελετητές προτείνουν μια σειρά από εξαιρετικές παρεμβάσεις όπως: Μουσεία της ελληνικής ιστορίας, χρήσεις κτιρίων σε ιδιώτες και φορείς, αμπελώνες με προιόντα υψηλής ποιότητας, βιολογικές καλλιέργειες, ψυχαγωγικός προορισμός για τους Αθηναίοιυς και όχι μόνο κ.λ.π.

Το συνολικό εμβαδόν των 49 ιστορικών κτιρίων φτάνει τα 15.000 τ.μ. Από αυτά σε καλή κατάσταση είναι μόνο έξι κτίρια που όμως καλύπτουν το ένα τρίτο του συνόλου των τετραγωνικών. Τα υπόλοιπα κτίρια που καλυπτουν 10.000 τ.μ. περίπου είναι σε μέτρια, κακή ή και επικίνδυνη κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι τακτικός επισκέπτης του Τατοίου είναι ο τέως βασιλιάς που έχει ζήσει για χρόνια εκεί. Επίσης ότι η απίστευτη ερήμωση του χώρου είχε ως αποτέλεσμα να χαθουν στο παρελθόν, ακόμα και αντικείμενα μεγάλης αξίας. Το Τατόι είναι μια επενδυτική πρόκληση και σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η εγκατάλειψή του.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης