Ενδεχόμενη στήριξη του ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ από τα κράτη της Ευρωζώνης

Οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με το ποσό των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να στηριχθούν οι χώρες της νομισματικής ένωσης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

«Αποφασίσαμε να εξετάσουμε την πιθανότητα ενίσχυσης (του ΔΝΤ) κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι η χορήγηση του ποσού αυτού θα επικυρωθεί «σε περίπου δέκα ημέρες». Χαιρέτισε επίσης την απόφαση που «κινείται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση» αναφερόμενη επίσης στην αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία και στην επιτάχυνση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (EMS) της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξήγησε ότι το ΔΝΤ θα ισχυροποιηθεί μέσω «διμερών δανείων» από τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί η ασφάλεια του ευρώ με τη βοήθεια και άλλων χωρών, εκτός της ζώνης του ευρώ. Βασική ιδέα είναι να αποκτήσει το ΔΝΤ επαρκή κεφάλαια ώστε, αν χρειαστεί, να βοηθήσει μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η ανάγκη για ενδυνάμωση του ΔΝΤ εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της αδυναμίας των Ευρωπαίων ηγετών να ενισχύσουν επαρκώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Καθώς όμως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν θετικά τη γενική αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, ο προτιμότερος τρόπος ήταν να γίνει κάτι τέτοιο μέσω εθελοντικών, διμερών συμφωνιών.

Η Ευρωζώνη ελπίζει ότι οι μεγάλες αναδυόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, θα συμμετάσχουν επίσης στην προσπάθεια αυτή.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης