Ελληνικός τουρισμός 2020: Εισπράξεις μόλις 3 δισ. ευρώ από 18 δισ. πέρυσι - Το δεύτερο κύμα πανδημίας στοιχίζει

Στην Ελλάδα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό για ολόκληρο το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. έναντι 18,2 δισ. το 2019.

Η έλλειψη αυτών των 15 δισ. σε συνδυασμό με τις πολλαπλασιαστικές ωφέλειες που θα είχαν στην οικονομία, είναι η κυρία οδός μέσω της οποίας η πανδημία χτυπά το ελληνικό ΑΕΠ. Ηδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο εποχικά είναι και το πλέον αδύναμο, οι εισπράξεις από το εξωτερικό υποχώρησαν από 5,4 δισ. πέρυσι σε μόλις 678 εκατ.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει αρχίσει να εξελίσσεται διεθνώς, αλλά και η επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς στις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού κλείνουν τη φετινή σεζόν και μάλιστα με άδοξο τρόπο.

Οι πολύ καλές επιδόσεις της Ελλάδας στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για μια σχετικά καλή σεζόν και μάλιστα με παράτασή της και τον Σεπτέμβριο και ίσως τον Οκτώβριο. 

Ενας σημαντικός αριθμός των περίπου 5.000 ξενοδοχείων (σε σύνολο 10.000) που έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες της συγκυρίας, έχει αρχίσει να κλείνει ή να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με επιστολή του προς την κυβέρνηση ζητεί την τροποποίηση ή και τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου, καθώς τέλη Σεπτεμβρίου εκπνέουν πολλά μέτρα στήριξης. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης