Εικονική πραγματικότητα η διαβούλευση για το φορολογικό - Δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν κάτι

Είναι σοβαρό το λάθος αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και πάει στα ξεπερασμενα τεκμήρια που υποτίθεται θα καταργούσε. Έτσι, χωρίς μείζονες αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του μηνός το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Οι όποιες παρεμβάσεις απλώς θα διορθώνουν στρεβλώσεις στο νέο σύστημα φορολόγησης, οι οποίες θα αποφασισθούν μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση δεν θα αλλάζουν το πνεύμα του σχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. (Τότε γιατί γίνεται διαβούλευση;).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διάφορα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί στη δημόσια διαβούλευση, όπως για παράδειγμα ο συνυπολογισμός – συμψηφισμός των εισοδημάτων από ενοίκια που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας, απορρίπτονται, όπως επίσης και ο υπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος. Δηλαδή, το εισόδημα του ενός συζύγου να συμπληρώνει του άλλου στην περίπτωση που ένας από τους δύο έχει κάτω από το τεκμαρτό.

Συνολικά στη δημόσια διαβούλευση έχουν υποβληθεί περί τα 900 σχόλια – προτάσεις από φορολογουμένους και απομένουν 8 ημέρες μέχρι το τέλος της διαβούλευσης.

Ο μεγάλος αριθμός σχολίων δείχνει και το ενδιαφέρον αλλά κυρίως την αντίδραση των επαγγελματιών από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους και μάλιστα από το τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι πολλοί κλάδοι έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους από τον νέο τρόπο φορολόγησης, με καθέναν από αυτούς να εστιάζει στην ιδιαιτερότητά του ή στο γεγονός ότι τα έσοδα και τα έξοδά τους είναι δηλωμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από την "Καθημερινή"

Δείτε επίσης