ΕΕ: Κρατική ενίσχυση σε γερμανικές εταιρείες με πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος

Οι γερμανικές εταιρείες των οποίων το ενεργειακό κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί θα μπορούν να λαμβάνουν κρατική ενίσχυση στο μέλλον, σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ, γράφει η Tagesschau, επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, στο Βερολίνο.

«Λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, η Επιτροπή της ΕΕ επιτρέπει στη Γερμανία να στηρίξει εταιρείες έντασης ενέργειας με κρατική ενίσχυση έως και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι από αύριο μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα περιορισμού του ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες».

Με τις αποζημιώσεις αυτές, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να χρεοκοπήσουν εταιρείες με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας. 

Η ΕΕ έπρεπε να συμφωνήσει επειδή ισχύουν αυστηροί κανόνες για τέτοιες ενισχύσεις προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ωστόσο, λόγω των συνεπειών της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι κανόνες χαλάρωσαν. Οι εταιρείες έντασης ενέργειας «χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά» από την ενεργειακή κρίση, δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Οι επιχορηγήσεις είναι έως και 50 εκατ. ευρώ για εταιρείες για τις οποίες το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ανάλογα με τη δυσκολία της κατάστασης, παρέχονται τρία διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης. 

Σύμφωνα με την Tagesschau, για την χορήγηση της αποζημίωσης υπάρχει η προϋπόθεση ότι τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών αυτών θα δεσμευτούν πώς δεν θα λάβουν κανένα μπόνους. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι μόνο οι εταιρείες που έχουν πραγματικά ανάγκη, θα επωφεληθούν  από την ενίσχυση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης