Δεν είναι πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα η από μέρους της μη πληρωμή δόσεων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ

Η Ελλάδα μπορεί να μην πληρώσει τις δόσεις των 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, ούτε τα 6,7 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αυτή η μη πληρωμή δεν θα θεωρηθεί κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας, επισημαίνει η Standard & Poor's.

Όπως εξηγεί Standard & Poor's - άποψη που έχει εκφράσει και η Moody's- δεν θεωρεί ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση εάν δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή δόσης σε πιστωτές του λεγόμενου επίσημου τομέα, όπως είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα.

Επομένως η S&P σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία επιλεκτική χρεοκοπία (selective default).

Ο αμερικανικός οίκος, υπενθυμίζει ότι οι αξιολογήσεις της Standard & Poor’s αφορούν την προθυμία και την ικανότητα μίας χώρας σχετικά με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους προς τους μη επίσημους πιστωτές.

Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε αρκετές μεγάλες πληρωμές ως το τέλος του καλοκαιριού. Αναμένεται να καταβάλει 1,6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ ως την 30ή Ιουνίου, καθώς και 6,7 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ σε δύο δόσεις, την πρώτη, ύψους 3,45 δισεκ. ευρώ, την 20ή Ιουλίου και τη δεύτερη, ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ, έως την 20ή Αυγούστου.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ;

Το μη πιστωτικό γεγονός απελευθερώνει προσωρινά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην ουσία ούτε αυτό τον βοηθά αφού η οικονομία βουλιάζει και είναι θέμα ολίγων εβδομάδων να ξεκινήσει η οργή κατά των κυβερνητικών για αυτή την καταστροφική ακυβερνησία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης