Γιατί το ρούβλι επιστρέφει.. καλπάζοντας

Στις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ρούβλι κατέρρευσε. Και αυτό ήταν ένα ισχυρό σύμβολο της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας.

Οι διεθνείς κυρώσεις στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν βύθισαν το ρωσικό νόμισμα στα 121,5 ρούβλια ανά δολάριο, πυροδοτώντας μνήμες από την χρηματοοικονομική κρίση του 1998. 

Τα πράγματα φαίνονταν τόσο ζοφερά, που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν δίστασε να ειρωνευτεί το ρωσικό νόμισμα, χαρακτηρίζοντάς το rubble (δηλαδή χαλάσματα) αντί για ruble.

Τώρα ωστόσο το ρούβλι όχι μόνο βγήκε από τα χαλάσματα, αλλά επιστρέφει... καλπάζοντας, όπως σχολιάζει το Bloomberg.  Την Τετάρτη η ισοτιμία έκλεισε στα 79,7 ρούβλια ανά λίρες.

Αυτό που έχει καταστεί ξεκάθαρο, επισημαίνει το Bloomberg,  είναι πως παρά το ευρύτατο πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής κυβέρνησης και των ολιγαρχών της, τον αποκλεισμό τραπεζών της  από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και τη μαζική έξοδο των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, το νόμισμα θα στέκεται όρθιο.

Και αυτό δεν θα αλλάξει όσο συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γεμίζοντας έτσι τα κρατικά ταμεία της Ρωσίας.  

Η ταχεία ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος συνιστά μεγάλη νίκη για τον Πούτιν, ακόμη και όταν χάνει σε όλα τα άλλα μέτωπα.

Παρά τις όποιες κυρώσεις και την προσπάθεια ακρωτηριασμού της ρωσικής οικονομίας, το Bloomberg Εconomics υπολογίζει ότι η Ρωσία θα έχει έσοδα 321 δισ. δολαρίων από την πώληση ενέργειας φέτος. Το ποσό είναι αυξημένο κατά πάνω από 33% σε σχέση με το 2021. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης