Γιατί μόνο η Ελλάδα έχει τόσο βαρύ φόρο στα καύσιμα; - Η Κύπρος τον μείωσε μέχρι την 1η Ιούνιου

Όλες οι χώρες γύρω μας, έχουν τιμή από 1,20 έως 1.40 στη βενζίνη. Μιλάμε για Αλβανία, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Κύπρο. Το ερώτημα είναι: Γιατί η Ελλάδα έχει επιβάλλει τέτοιο φόρο στους πολίτες της με την βενζίνη πλέον στα 2,5 ευρώ; 

Στο μεταξύ ήδη η Κύπρος έχει το χαμηλότερο φόρο κατανάλωσης καυσίμων που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη μέσω του προσωρινού μέτρου που τέθηκε σε ισχύ από 8 Μαρτίου έως 1 Ιουνίου. Το μέτρο ήρθε ως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης των τιμών στα καύσιμα.

 

Μέσα σε δύο μήνες περίπου σημειώθηκε αύξηση 0,30 ευρώ στα πρατήρια στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, οι τιμές άγγιξαν το 1,45 στη βενζίνη των 95 οκτανίων, 1,50 στη βενζίνη των 98 οκτανίων και 1,20 στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πλέον με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο οποίος βρίσκεται στο κατώτατο όριο που θα μπορούσε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπάρχει μείωση τιμών 7 λεπτά στη βενζίνη, περίπου 8  στο ντίζελ και πάνω από 6 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης.

KAI AΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότεροι αυτοκινητιστές αρνούνται να δεχθούν δρομολόγια φορτηγών με ιδιαίτερα πλέον χαμηλά κόμιστρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μεταφορέας αρνήθηκε να βάλει μπροστά την νταλίκα του για το πιο δημοφιλές δρομολόγιο από Αθήνα – Θεσσαλονίκη, επειδή, η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται του δίνει το ίδιο κόμιστρο με τιμές, που ίσχυαν προτού προκύψουν οι ανοδικές τιμές στα πετρέλαια.

«Μου έδωσαν κόμιστρο 450, μετά ανέβηκε στα 480 ευρώ. Όμως, αυτά δεν καλύπτουν ούτε τα καύσιμα, ούτε τα διόδια μας, ανέφερε» ο επαγγελματίας οδηγός ενώ είναι άξιο αναφοράς – και απορίας – πως «ένας άλλο προσφέρθηκε να πάρει τη δουλειά με πολύ λιγότερα».

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης