Γιατί η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για 750 εκ. ευρώ ενώ δεν τα χρειάζεται

Η Ελλάδα βγαίνει εκ νέου στις αγορές,  με την επανέκδοση  του 5ετούς ομολόγου κυμαινόμενου επιτοκίου (3M Euribor+1,23%), λήξης 15 Δεκεμβρίου 2027. Η νέα αυτή έξοδος γίνεται παρά το γεγονός ότι η διεθνής οικονομία είναι ταραγμένη και τα επιτόκια υψηλά.

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα βρίσκεται κάτω από το 5% της προηγούμενης, στο 4,867% αλλά παρόλα αυτά κοντά στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2017, ενώ στη δημοπρασία του 5ετούς ομολόγου  που επιχειρεί  το ελληνικό Δημόσιο, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πιο κάτω από το 3%.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 750 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 (Τ+5). Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές. 

Η χώρα θα μπορούσε να μην βγει καθόλου στις αγορές, λόγω των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, ( αυτά τα χρήματα δεν τα τα χρειάζεται) καθώς οι συνθήκες είναι σχεδόν απαγορευτικές. Όμως το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει το μήνυμα πως η Ελλάδα ακόμη και κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί και κρατά την επικοινωνία με τις αγορές.

Η συνεχής επικοινωνία με τις αγορές άλλωστε είναι και ένα από τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν την επενδυτική βαθμίδα

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης