Βρετανία: Άλμα του πληθωρισμού στο 10,1%

Εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, στο 10,1% για τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για υψηλό 40 ετών.

Η κρίση κόστους ζωής της χώρας συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει ενός σκληρού χειμώνα. Ο πληθωρισμός υποχώρησε απροσδόκητα στο 9,9% τον Αύγουστο, από 10,1% τον Ιούλιο, λόγω της πτώσης της τιμής των καυσίμων.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων, των μεταφορών και της ενέργειας ήταν οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συνέβαλαν στον πληθωρισμό, ανέφερε το ONS (Office for National Statistics).

Τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 14,6% σε ετήσια βάση, οι μεταφορές κατά 10,9% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι τιμές των επίπλων και των ειδών οικιακής χρήσης ενισχύθηκαν κατά 10,8%.

Η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου μετά την είδηση ​​και διαπραγματεύθηκε στα 1,1289 δολάρια, από 1,1330 δολάρια.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι «η βοήθεια για τους πιο ευάλωτους» θα είναι προτεραιότητα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, μαζί με «την παροχή ευρύτερης οικονομικής σταθερότητας και την προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης που θα βοηθήσει όλους».

Ο ρυθμός πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της πληθωριστικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια περίοδο οικονομικής αστάθειας.

Τη Δευτέρα, ο Τζέρεμι Χαντ αντέστρεψε την πλειονότητα των φορολογικών περικοπών που εισήγαγε ο προκάτοχός του, Κουάσι Κουάρτενγκ, στις 23 Σεπτεμβρίου, και η πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για «λάθη» που είχαν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην αγορά.

Το πόσο θα παραμείνει στη θέση της παραμένει ένα ερώτημα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης