Βουλγαρία: «Επωφελούμαστε από την ελληνική κρίση», λέει ο υπ. Οικονομικών

Η Βουλγαρία επωφελείται από τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα, παραδέχτηκε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Σιμεών Ντιάνκοφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, λέγοντας ότι οι συμπατριώτες του χαίρονται σε ένα κάποιο βαθμό για τα δεινά των Ελλήνων.

 «Παρότι δεν είναι ωραίο, υπάρχει κάποιος βαθμός χαιρεκακίας (απέναντι στην Ελλάδα), γιατί η Βουλγαρία πάντοτε συγκρίνεται με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε τώρα την εντύπωση ότι οι Έλληνες τα πηγαίνουν χειρότερα από εμάς. Αυτό μάς βοηθά πολύ ως κυβέρνηση», τόνισε. Επί μακρόν οι Βούλγαροι που αποδέχτηκαν τις θυσίες για να διατηρηθεί το χρέος τους σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη (16% του ΑΕΠ το 2010) κοίταζαν με φθόνο από την πλευρά των Ελλήνων γειτόνων τους λόγω του υψηλότερου επίπεδου διαβίωσής τους.

Σήμερα στη Βουλγαρία έχουν βρει «καταφύγιο» ελληνικές επιχειρήσεις, επενδύσεις και κεφάλαια.

«Επωφελούμαστε από το γεγονός ότι το περιβάλλον επιδεινώθηκε για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα», είπε ο Ντιάνκοφ.

Τα δύο τελευταία χρόνια «σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις έχουν φύγει από την Ελλάδα και λειτουργούν στη Βουλγαρία», σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ πολλοί Έλληνες έχουν καταθέσει τα χρήματά τους σε βουλγαρικές τράπεζες». Ο υπουργός υπολογίζει ότι το ύψος της εισροής κεφαλαίων από την Ελλάδα ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που είναι «πολλά λεφτά για τη Βουλγαρία», όπως είπε.

Ωστόσο «θα προτιμούσα ο γείτονάς μας να τα πήγαινε καλύτερα, αυτό θα ενίσχυε τις ανταλλαγές», μεταξύ των δύο χωρών, ομολόγησε ο Ντιάνκοφ.

 

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης