Βαδίζουμε προς απίστευτο ρεκόρ ανεργίας!

Ποσοστά εφιαλτικά θα γνωρίσει η ανεργία στη χώρα τη χρονιά που έρχεται. Ήδη τον προηγούμενο Οκτώβριο, χάθηκαν 55.000 θέσεις εργασίας... Κατά την ΓΣΕΕ, αρχές του 2012, η ανεργία θα φτάσει επισήμως στο 21%. Αν μάλιστα προστεθούν τα θύματα της λεγόμενης "εφεδρείας", τότε το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας θα είναι στο 23%. Η ΓΣΕΕ, επισημαίνει ότι υπάρχει και η "κρυφή" ανεργία ( μη καταγεγραμμένοι άνεργοι ), που ανεβάζει την πραγματική ανεργία στο ποσοστό-ρεκόρ του 28%! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

  • Από όλους τους ανέργους μόνον οι 188.000 επιδοτούνται. Δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσοστό.
  • Μόνο φέτος τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχασαν 3 δισ. ευρώ από την την ανεργία και την ύφεση.
  • Το 2012, τα Ταμεία θα απωλέσουν 6 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ τα Ταμεία έχου άδεια... ταμεία και αναζητούν τρόπους για να πληρώσουν τις συντάξεις.

Δεδομένου ότι οι δυνατότητες δανεισμού μέσω των τραπεζών με ρέπος έχουν εξαντληθεί, αναζητούνται άλλες λύσεις, όπως ετεροχρονισμός στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, για το οποίο μελετάται να δοθεί στις 22 του μηνός και όχι στις 15, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Μία άλλη εναλλακτική είναι ο δανεισμός για 14 ημέρες από το ΤΑΠ – ΔΕΗ και από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ. Αντίστοιχο δάνειο από το Ταμείο Βενζινοπωλών θα λάβει και ο ΟΑΕΕ για την κάλυψη των άμεσων ταμειακών του αναγκών.

Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι πλέον οριακή με τις διοικήσεις να καταφεύγουν σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων. Ήδη το ΙΚΑ θα χρηματοδοτήσει με ομόλογα του δημοσίου την λήξη ομολόγων repos, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρω, ενός ομολόγου 350 εκατ. που λήγει στις 16 Νοεμβρίου και ενός ομολόγου 300 εκατ. που λήγει στις 23 του ίδιου μήνα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης