Αποκλεισμένες από τα δάνεια οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χρηματοδοτικό κενό και περιορισμένη πρόσβαση των ελληνικών πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση και στα χρηματοδοτικά εργαλεία αναδεικνύουν τα στοιχεία της Ετήσιας Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 14.055 επιχειρήσεων στα κράτη - μέλη της ΕΕ-27 το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου. 

Από την έρευνα προκύπτει πως το 30% των επιχειρήσεων του δείγματος στην Ελλάδα δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε τραπεζικό δάνειο τους τελευταίους 6 μήνες (μ.ο. 29% σε ΕΕ-27), το 14% ανέφερε ότι αξιοποίησε τραπεζικό δανεισμό, ενώ ποσοστό 54% δήλωσε ότι αυτή η μορφή χρηματοδότησης δεν είναι συμβατή με την επιχείρηση (50% σε επίπεδο EE-27).

Ειδικότερα, το 30% των επιχειρήσεων που υπέβαλε αίτημα για δάνειο, δανειοδοτήθηκε με το σύνολο του ποσού που αιτήθηκε, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ-27 ανέρχεται σε 70%. Εν αντιθέσει με το 30% των ΜμΕ που έλαβαν δάνειο, ποσοστό 38% δεν κατάφερε να δανειοδοτηθεί με το ποσό που αιτήθηκε (20% σε επίπεδο ΕΕ-27), ενώ 20% των αιτημάτων απορρίφθηκε (6% σε επίπεδο ΕΕ-27).

Την ίδια στιγμή το 30% των ελληνικών ΜμΕ, δήλωσε ότι ο κύριος λόγος που ο δανεισμός δεν είναι συμβατός με την επιχείρηση είναι τα υψηλά προσφερόμενα τραπεζικά επιτόκια. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο σε όλη την ΕΕ (μ.ο. ΕΕ-27: 8%). Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό για τις ελληνικές επιχειρήσεις εντοπίζεται στις εξασφαλίσεις (9% σε σχέση με 4% που είναι ο μ.ο. στην ΕΕ-27.

Για τους λόγους αυτούς η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κρίνεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις του δείγματος ως το βασικότερο πρόβλημα (22%), στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι προτελευταίο (9%), ενώ ο μ.ο. ανέρχεται σε 10% σε επίπεδο ΕΕ-27.


 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης