Απλήρωτες επιταγές ύψους 4 δισ. ευρώ - Πώς θα πληρωθούν μαζί με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν μετατεθεί λόγω covid-19;

Στα 4 δισ. έφτασαν οι «παγωμένες» επιτασγές που δεν πληρώνονται με κυβερνητική πρωτοβουλία λόγω της πανδημίας, εδώ και μήνες. Όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν. Πότε; 

H αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών με τροπολογία που κατατέθηκε, παρατείνεται μέχρι 31.10.2021. Η προθεσμία, έληγε 31.8.2021 για τη μη «σφράγιση» επιταγών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την εμφάνιση και διάδοση της COVID-19. 

Μέχρι 31.10 αναστέλλεται και η έκδοση διαταγής πληρωμής, καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. 

Για μία ακόμα φορά από τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση παρατείνει την αναστολή της πληρωμής των επιταγών, αυτή τη φορά για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με συνέπεια τη διαρκή μετακύλιση της υποχρέωσης πληρωμής τους στο μέλλον.

Το μέτρο που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά με το ξέσπασμα της πανδημίας, συνιστά μια εν δυνάμει βόμβα για την αγορά όποτε οι οφειλές αυτές καταστούν απαιτητές, καθώς συσσωρεύει ένα χρέος μαζί με πλήθος άλλων υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί λόγω COVID-19.

Αν και το ακριβές μέγεθος δεν είναι γνωστό, εκτιμήσεις από τις τράπεζες που είναι οι αποδέκτες των δηλώσεων από τους εκδότες αυτών των επιταγών, κάνουν λόγο για οφειλές ύψους 4 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο η εκτίμηση αυτή να είναι ασφαλής, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσά που έχουν στο μεταξύ «τραβηχθεί» και έχουν πληρωθεί έστω και μερικώς από τους εκδότες τους.

Εκπρόσωποι της αγοράς με δηλώσεις τους κάνουν λόγο για ντόμινο επιπτώσεων, όταν οι επιταγές της πανδημίας θα χρειαστεί να πληρωθούν και έχουν διατυπώσει μάλιστα και προτάσεις να υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδότησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης