Ανησυχία για το πετρέλαιο θέρμανσης - Χαμηλά η τιμή στο ρεύμα λόγω των κρατικών επιδοτήσεων

Πέρυσι τον Οκτώβριο η σεζόν ξεκίνησε με τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 1,16 ευρώ ανά λίτρο και τώρα κινδυνεύουμε να ξεκινήσουμε να το πληρώσουμε 1,7 ευρώ. Ακόμη, το φυσικό αέριο είχε πέρυσι τον Οκτώβριο 6 λεπτά η κιλοβατώρα και φέτος μπορεί να εκτοξευτεί και πάνω από τα 24 λεπτά.

Αν παραμείνουν αυτές οι τιμές και το επόμενο χρονικό διάστημα –προς το παρόν όλες οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες– τότε τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με το δίλημμα ή να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ή να πληρώσουν πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Για τα νοικοκυριά που επιλέγουν το ρεύμα για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης η φετινή χειμερινή σεζόν ξεκινάει με μια πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Η κρατική επιδότηση επεκτείνεται στο σύνολο της κατανάλωσης και δεν περιορίζεται στις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα.

Ετσι, για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα –και κατά κανόνα ξεφεύγουν από το όριο των 300 κιλοβατωρών τον μήνα– η τελική χρέωση ανά κιλοβατώρα θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, παρά την έκρηξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει φτάσει να πωλείται σε τιμές λιανικής ακόμη και πάνω από 80 λεπτά η κιλοβατώρα.

Φυσικά, η ελάφρυνση θα ισχύει για όσο ακολουθείται το σημερινό σύστημα κρατικής επιδότησης το οποίο χρηματοδοτείται με 2 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Με τα σημερινά δεδομένα η τελική τιμή λιανικής μιας κιλοβατώρας μπορεί να πέσει και κάτω από τα 22 λεπτά του ευρώ και να μετατρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα σε φθηνότερη λύση θέρμανσης για τα νοικοκυριά, ειδικά αν χρησιμοποιηθεί συσκευή περιορισμένης κατανάλωσης, όπως είναι τα κλιματιστικά ή οι αντλίες θερμότητας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης