Ανάλυση : Μόνη λύση για τα κρατικά χρέη, το "κούρεμά" τους στο 30% του ΑΕΠ κάθε χώρας!

Μόνο ένα κούρεμα των χρεών και μάλιστα στο 30% του ΑΕΠ κάθε χώρας είναι η λύση για τις οικονμίες στην Ευρώπη. Δείτε : Την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, το χρέος των χωρών - μελών συνεχίζει να αυξάνεται κατακόρυφα.

Για τον σύμβουλο επιχειρήσεων και ειδικό σε θέματα χρηματοπιστωτικών κρίσεων Ντάνιελ Στέλτερ η κρίση των τελευταίων ετών δεν είναι απλώς μια τραπεζική κρίση ή κρίση χρέους μεμονωμένων χωρών, αλλά μια κρίση χρέους ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του «Βόμβα χρέους τρις», από το 1980, το χρέος κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών διπλασιάστηκε από το 160 % στο 320 % του ΑΕΠ.

Αντί όμως οι κυβερνήσεις να επενδύσουν στην εκπαίδευση και στην καινοτομία, πολιτικοί επιχειρήσεις και πολίτες, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο του δανεισμού. Την ώρα που οι Αμερικανοί εκπλήρωναν το όνειρο της αγοράς κατοικίας με δάνεια, η Ευρώπη χρηματοδοτούσε με τον ίδιο τρόπο το κράτος πρόνοιας.

Στην κατακόρυφη αύξηση του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης συνέβαλε και το κοινό νόμισμα,

Ο Ντάνιελ Στέλτερ υποστηρίζει ότι τα μέτρα περιστολής δαπανών επιβαρύνουν την ανάπτυξη και κατά συνέπεια φρενάρουν τη μείωση του χρέους. Ο νέος δανεισμός από την άλλη, δεν μπορεί επίσης να συμβάλει στο να εξέλθει μια χώρα από την παγίδα του χρέους.

Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι ένα δραστικό κούρεμα του χρέους. Για τις χώρες της κρίσης προτείνει ένα κούρεμα της τάξης του τουλάχιστον 30 % του ΑΕΠ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης