Αδιόρθωτοι! Κατέθεσαν πρϋπολογισμό ζητώντας παραπάνω φόρους για το 2019

Την ώρα που οικονομικά λυγίζουν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν παραπάνω φόρους σε σύγκριση με το 2018 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που καταθέτει σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού θα προβλέπεται πλεόνασμα για το 2019 κοντά στο 3,6%, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η ελληνική πλευρά να λάβει στα χέρια της την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες ξεπερνούν για το 2019 τα 51,4 δισ. ευρώ (περίπου 300 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σύγκριση με την πρόβλεψη για το τρέχον έτος), ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 9,6%.

Η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περί το 2,5%, ενώ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξουν οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέσω μαζικών κατασχέσεων λογαριασμών αλλά και μείωσης της φοροδιαφυγής ιδιαίτερα στο σκέλος των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (τσιγάρα, καύσιμα, ποτά).

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ δύο ημέρες μετά αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο με όλα τα θετικά μέτρα που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα 6.000.000 φορολογούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης