Έως 20% κάτω οι τιμές του ηλεκτρικού μετά την συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου

Ο σκληρός χειμωνας που απειλεί την κυβέρνηση (λόγω της ακρίβειας) μπορέι και να μην ερθει... Αρκετά χαμηλότερα από τις τιμές του Οκτωβρίου θα κινηθούν οι ρεύματος αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Η υποχώρηση του προθεσμιακού συμβολαίου του Νοεμβρίου στα 120 ευρώ/μεγαβατώρα σε συνέχεια μιας συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των τελευταίων ημερών, θα οδηγήσει επίσης προς τα κάτω τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

Bάσει αυτής της πρόβλεψης οι προμηθευτές ρεύματος για τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσουν τιμές 18%-20% χαμηλότερα από αυτές του Οκτωβρίου.

Η θετική αυτή εξέλιξη θα έχει κυρίως άμεσο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα περιοριστούν οι δαπάνες που θα χρειαστεί να καταβάλει για επιδοτήσεις.

Τον Οκτώβριο για την απορρόφηση του 90% των αυξήσεων και τη συγκράτηση της τιμής της κιλοβατώρας στα 14-17 λεπτά δαπανήθηκαν συνολικά 1,1 δισ., εκ των οποίων 1 δισ. προήλθε από την ανάκτηση υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακόμη είναι πιθανό να επηρεαστούν και οι τιμές αγαθών αφού με μειωμένο το κόστος ενέργειας μπορούν να είναι χαμηλότερες.

Η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η ζήτηση του αφού η Ευρώπη έχει φουλάρει τις αποθήκες της ενώ αγοράζει και εναλλακτικά ενεργειακά προϊόντα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης