Έντονο ενδιαφέρον για τα τρία «πράσινα» νοσοκομεία

Σε νέα φάση εισέρχεται το έργο της ανέγερσης των τριών νέων σύγχρονων νοσοκομείων, σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, με φορέα ανάπτυξης – δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το ΙΣΝ περνά στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών για την κατασκευή τους που κατατέθηκαν χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των τεχνικών εταιρειών που προσήλθαν στον εν λόγω διαγωνισμό είναι η Τέρνα (ΓΕΚ Τέρνα), η Άβαξ και οι κοινοπραξίες των Άκτωρ – Μυτιληναίου και ΕΚΤΕΡ – Finso (ιταλική).

Πρόκειται ειδικότερα για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, η κατασκευή και ο εξοπλισμός των οποίων εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το ΙΣΝ τα τρία έργα σχεδιάζονται από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano (ο ίδιος είχε σχεδιάσει και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο) σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan και τη βρετανική εταιρεία Llewelyn Davies που εξειδικεύεται στο νοσοκομειακό σχεδιασμό.

Η εταιρεία Hill International έχει αναλάβει τον συνολικό συντονισμό (project management) των κτιριακών έργων ενώ η ομάδα του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Johns Hopkins δρα συμβουλευτικά, μεταφέροντας την τεχνογνωσία μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να ενσωματώσουν στο σχεδιασμό και τη λειτουργία τους τις πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED.

Θα λειτουργήσουν ως δημόσια νοσοκομεία διεθνών προδιαγραφών, με ιατρο-διαγνωστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας.

Η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του ελληνικού Δημοσίου, η οποία ορίζει το πλαίσιο, τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των εν λόγω δωρεών κυρώθηκε με νόμο από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Με την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς συστάθηκε και η εταιρεία ειδικού σκοπού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Υγεία Α.Ε.», η οποία λειτουργεί ως φορέας υλοποίησης, που αναλαμβάνει τον συντονισμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση των έργων μέχρι και την παράδοσή τους στο Δημόσιο, οπότε και θα πάψει να υφίσταται.

Δημιουργήθηκε, επίσης, Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο την αποτελεσματική ενημέρωση και συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων μερών για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που προκύπτουν κατά την πρόοδο των εργασιών.

Η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνει επίσης την ανακαίνιση και επέκταση υποδομών σε νοσοκομεία της Αττικής, την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού και τεχνικού εξοπλισμού, την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη της ψυχικής υγείας παιδιών και νέων σε όλη τη χώρα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης