Υποβλήθηκε από m.t στις Παρ, 22/01/2016 - 10:25.
«Όσο η απειλή παραμένει, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο»: Με αυτά τα λόγια απάντησε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς για την ισχύ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί, αρχικά για τρεις μήνες, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Επαναλαμβάνοντας πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο», ο Βαλς ανέφερε πως τα μέτρα θα πρέπει να μείνουν «για όσο χρειαστεί», αν και σημείωσε πως «δεν μπορούμε να ζούμε μονίμως σε έκτακτη ανάγκη».
Καμπανάκι για το προσφυγικό, «απειλείται η ίδια η ευρωπαϊκή ενοποίηση» υπογραμμίζει ο γάλλος πρωθυπουργός.
Μιλώντας σε δημοσιογράφο του βρετανικού BBC από το Νταβός, ο Μανουέλ Βαλς ρωτήθηκε για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τη 13η Νοεμβρίου -η οποία είχε εξαρχής προκαλέσει συζητήσεις στο Παρίσι- και για πόσο θεωρεί ότι μπορεί να μείνει σε ισχύ.
«Για όσο χρόνο είναι απαραίτητο» απάντησε ο Βαλς, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε συνεχώς να ζούμε υπό κατάστσαη έκτακτης ανάγκης».
Το μέτρο δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στις δυνάμεις ασφαλείας, κυρίως όσον αφορά στη διενέργεια ερευνών εναντίων υπόπτων και στην προσαγωγή και κράτησή τους.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχει η δημοκρατία μας στη διάθεσή της για να προστατεύσουμε το γαλλικό λαό» είπε ο Βαλς. «Για όσο υφίσταται η απειλή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, μέχρι να απαλλαγούμε από την ISIS» τόνισε.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες»
Ο γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της, η ίδια η έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί εν αμφιβόλω» είπε, επαναλαμβάνοντας πως η ανεπαρκής φύλαξη των εξωτερικών συνόρων οδηγεί σε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, κατ' επέκταση απειλώντας τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο.
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες», είπε. Όσον αφορά την στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, απέφυγε να εκφραστεί επικριτικά: «Επέδειξε θάρρος» είπε, αν και τόνισε ότι «το να στέλνουμε ένα μήνυμα "ελάτε, είστε καλοδεχούμενοι" προκαλεί ισχυρές μετατοπίσεις» στις προσφυγικές ροές, είπε.
Μοιράσου το: