Aναβαθμίζουν τη στρατιωτική τους παρουσία ΗΠΑ και Ιαπωνία με το βλέμμα προς το Πεκίνο

Σημαντική αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ιαπωνία και τις αμερικανο-ιαπωνικής αμυντικής συνεργασίας ανακοίνωσαν οι δύο χώρες την Τετάρτη, σε μια κίνηση που σκοπό έχει την αποθάρρυνση κάθε κινεζικής επιβουλής στην ευρύτερη περιοχή, και κυρίως στην Ταϊβάν.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η στάθμευση μιας εσχάτως επανασχεδιασμένης μονάδας Αμερικανών πεζοναυτών με προχωρημένο επίπεδο πληροφοριών, ικανοτήτων επιτήρησης και δυνατοτήτων εκτόξευσης πυραύλων κατά σκαφών, σύμφωνα με δύο ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που μίλησαν στο CNN.

O Aμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την ανάπτυξη ως το 2025 δύναμης ταχείας αντίδρασης των Aμερικανών Πεζοναυτών στην Οκινάουα, για να ενισχυθεί όπως είπε η άμυνα της Ιαπωνίας, καθώς στο Τόκιο εκφράζεται σε ολοένα πιο υψηλούς τόνους ανησυχία για τις δραστηριότητες της Κίνας.

«Θα αντικαταστήσουμε σύνταγμα του πυροβολικού με τη δύναμη αυτή, που θα είναι πιο θανάσιμη και πιο ευκίνητη», είπε ο κ. Όστιν σε συνέντευξη Τύπου.

Κατά τον στρατηγό ε.α., η δύναμη αυτή θα «συμβάλει με μείζονα τρόπο στη βελτίωση της άμυνας της Ιαπωνίας και θα προωθήσει (τον στόχο) η περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού να είναι ελεύθερη και ανοικτή». Ο κ. Όστιν χρησιμοποίησε τον όρο με τον οποίο η Ουάσιγκτον αναφέρεται πλέον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η πρόσφατα ανανεωμένη μονάδα Πεζοναυτών θα βασίζεται στην Οκινάουα και προορίζεται να παρέχει μια σταθερή δύναμη που είναι σε θέση να υπερασπιστεί την Ιαπωνία και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε απρόοπτα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Σχεδόν το 70% από τους περίπου 50.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος είναι ανεπτυγμένοι στην Οκινάουα.

Ένα νησί εντός του νομού της Οκινάουα, το Γιοναγκούνι, βρίσκεται λιγότερο από 70 μίλια από την Ταϊβάν, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης «Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων».

Η αμερικανο-ιαπωνική ανακοίνωση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Κίνα και ήρθε ως μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιαστεί για να υπογραμμίσουν την ταχεία επιτάχυνση των δεσμών ασφάλειας και πληροφοριών μεταξύ των χωρών.

Είναι μια από τις πιο σημαντικές προσαρμογές στη στάση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή εδώ και χρόνια, είπε ένας αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του Πενταγώνου να μετατοπιστεί από τους πολέμους του παρελθόντος στη Μέση Ανατολή στην περιοχή του μέλλοντος στον Ινδο-Ειρηνικό .

Η αλλαγή έρχεται καθώς προσομοιωμένα πολεμικά παιχνίδια από εξέχουσα δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι η Ιαπωνία, και ειδικότερα η Οκινάουα, θα έπαιζαν κρίσιμο ρόλο σε μια στρατιωτική σύγκρουση με την Κίνα, παρέχοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες επιλογές ανάπτυξης και βάσης.

«Κατά την άποψή μου, το 2023 είναι πιθανό να είναι το πιο μεταμορφωτικό έτος στη στάση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή εδώ και μια γενιά», δήλωσε ο Ίλι Ράτνερ, ο υφυπουργός Άμυνας για την Ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικού στο American Enterprise Institute τον περασμένο μήνα.

Εκτός από την αναδιάρθρωση των πεζοναυτών επί ιαπωνικού εδάφους, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι επεκτείνουν την αμυντική τους συνθήκη για να συμπεριλάβουν επιθέσεις προς ή από το διάστημα, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την ταχεία πρόοδο του διαστημικού προγράμματος της Κίνας και την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων.

Οι ΗΠΑ παρακολούθησαν στενά καθώς η Κίνα ανέπτυξε ταχέως τα υπερηχητικά οπλικά της συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου το 2021 που γύρισε την υδρόγειο πριν εκτοξεύσει ένα υπερηχητικό αεροσκάφος το οποίο έπληξε στόχο. Ήταν ένα «καμπανάκι» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μείνει πίσω από την Κίνα και τη Ρωσία στην προηγμένη υπερηχητική τεχνολογία.

Οι δύο χώρες θα βασιστούν επίσης στην κοινή χρήση των εγκαταστάσεων στην Ιαπωνία και θα πραγματοποιήσουν περισσότερες ασκήσεις στα νοτιοδυτικά νησιά της Ιαπωνίας, μια κίνηση που σίγουρα θα προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, δεδομένης της εγγύτητάς του με την Ταϊβάν και ακόμη και την ηπειρωτική Κίνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν προσωρινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper στην Ιαπωνία για θαλάσσια επιτήρηση της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, καθώς και ότι θα ξεκινήσουν μια διμερή ομάδα για να αναλύσει και να μοιραστεί τις πληροφορίες.

Τον Δεκέμβριο, η Ιαπωνία ανακοίνωσε εκ βάθρων αναθεώρηση του δόγματός της για την άμυνα, προβλέπει πλέον κολοσσιαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της την προσεχή πενταετία.

Πρόκειται για μείζονα αλλαγή για τη χώρα αυτή, το πασιφιστικό Σύνταγμα της οποίας, υιοθετημένο μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρητικά της απαγόρευε να έχει αληθινό στρατό.

Το ζήτημα της Ταϊβάν και των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας βρισκόταν στο επίκεντρο αμερικανο-ιαπωνικών συνομιλιών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι βορειοκορεατικές πυραυλικές δοκιμές και η «ολοένα πιο πολεμοχαρής συμπεριφορά» της Κίνας απαιτούν «να δείξουμε πως διαθέτουμε επαρκή μέσα για την αποτροπή κάθε δυνητικού αντιπάλου», αναφέρει Aμερικανός διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Οι Ιάπωνες δεν θέλουν να ριχτούν στον δρόμο του πυρηνικού εξοπλισμού και αυτό είναι κάτι που δεν θα θέλαμε ούτε εμείς, αλλά το να έχεις τη δυνατότητα να ανταποδώσεις, αυτό είναι αποτροπή», πρόσθεσε.

Ο κ. Όστιν έκανε λόγο μετά τη συνάντηση για σχέδια που θα «ενισχύσουν την αποτροπή στην περιφέρεια και θα μας επιτρέψουν να υπερασπιζόμαστε την Ιαπωνία και τον λαό της πιο αποτελεσματικά».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης