7 το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η ανακωχή με το Ισραήλ λέει η Χαμάς

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή με το Ισραήλ που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

H πρώτη ομάδα των ομήρων που θα απελευθερωθούν αποτελείται από 13 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, έχει παραδοθεί ήδη η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς. Εκπρόσωπος του υπουργείου υπογράμμισε ότι αναμένεται από την ισραηλινή πλευρά η αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων. Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την έναρξη της συμφωνηθείσας παύσης πυρός, συμπλήρωσε.

Παραλάβαμε έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» λέει το Ισραήλ
Την ίδια ώρα το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και το πρώτο κύμα απελευθέρωσης θα ξεκινήσουν αύριο.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν αύριο.
Νωρίτερα το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι κινούνται με αργούς ρυθμούς για να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχουν εισέλθει σε μια καθορισμένη «ασφαλή ζώνη» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Δεν έχω δει ακόμη την προσπάθεια που θα ήθελα να δω από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανισμών», τόνισε ο Νετανιάχου κατά τη συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και του Βελγίου που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ισραήλ, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο στα εβραϊκά για τη συνάντηση που εξέδωσε το γραφείο του. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να επιτευχθεί αυτό.

«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να το πετύχουμε αυτό», τόνισε. «Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε την πρώτη ομάδα και μετά από αυτό, δεσμευόμαστε να τους απελευθερώσουμε όλους», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων και τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών δεν τέθηκε, όπως αναμενόταν, σήμερα σε εφαρμογή, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από αύριο, Παρασκευή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης