Χωρίς πλειοψηφία βουλευτών ο Μακρόν κοιτά την γκολική παράταξη

Δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο των 289 εδρών που θα του εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν με το κλείσιμο των καλπών το βράδυ της Κυριακής δείχνουν ότι η παράταξή του θα είναι μεν πρώτη αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία μετά και τον β’ γύρο, πράγμα που την υποχρεώνει να επιζητήσει συμμαχίες, με προφανή εταίρο την κεντροδεξιά.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, η φιλοκυβερνητική παράταξη λαμβάνει από 210 ως 250 έδρες, η παράταξη Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της Μαρίν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες.

Για καταστροφικό αποτέλεσμα για τον προσφάτως επανεκλεγέντα πρόεδρο Μακρόν κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι η εκλογή 76 βουλευτών, όπως φαίνεται, από την γκολική παράταξη ενδεχομένως επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας των φιλελεύθερων δυνάμεων, με την Αριστερή Συμμαχία να μένει στην αντιπολίτευση και να μην επιτυγχάνει το όνειρό της να δει τον κ. Μελανσόν πρωθυπουργό.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης