Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις από σήμερα- Τα ψιλά γράμματα στις συστάσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείπει από σήμερα την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις πτήσεις και τα αεροδρόμια, μετά από ανανέωση των οδηγιών για τον κλάδο των αερομεταφορών.

Η σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών σε αεροδρόμια και πτήσεις αίρεται στις 16 Μαΐου, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η μάσκα παραμένει ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας κατά της μετάδοσης του Covid-19.

Οι νέες οδηγίες λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, «ιδιαίτερα τα επίπεδα εμβολιασμού και την φυσικά αποκτηθείσα ανοσία και τη συνοδευτική άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε η EASA σε ανακοίνωσή της.

«Για τους επιβάτες και τα πληρώματα των αεροπλάνων, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην ομαλοποίηση των αεροπορικών ταξιδιών.

Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Και ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να φορέσει μάσκα, για να καθησυχάσει όσους κάθονται κοντά του», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA Πάκτικ Κι.

Με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας στις πτήσεις και τα αεροδρόμια, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα τονωθούν ο ταξιδιωτικός κλάδος και η τουριστική βιομηχανία που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι μεμονωμένα κάθε αεροπορική εταιρεία μπορεί να ζητάει την χρήση της μάσκας μέσα στο αεροσκάφος. Έτσι, ενδέχεται να δούμε να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανά εταιρεία.

Για παράδειγμα, οι πτήσεις από ή προς έναν προορισμό όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς- όπως είναι η χώρας μας- θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση μάσκας, αναφέρουν οι συστάσεις.

Οι επιβάτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ανεξάρτητα από τους κανόνες, τονίζει η EASA.

Επιπλέον, θα πρέπει να ενθαρρύνεται, όπου είναι δυνατόν, η τήρηση αποστάσεων στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης